Kanta-Häme

Luistinten terät muotoillaan yksilöllisesti

Ulkojäillä liikkuvan harrastelijan luistinten teriin tulee niin paljon koloja, että luistimia pitäisi käydä teroittamassa lähes jokaisen luistelukerran jälkeen.

– Viidenkin ulkojääkerran jälkeen teristä voi joutua hiomaan pois jopa millimerin, jotta ne olisivat taas terävät, kertoo Leijonien huoltajana toimiva Kari Brusin.

Muun muassa HPK:n juniorijääkiekkoilijoiden varusteista huolehtiva Jyrki Tiainen muistuttaa myös, että vinttikomerosta kaivetut luistimet pitäisi aina teroittaa ennen käyttöönottoa.

Ammatti- ja harrastelijapelaajille pelkkä terien teroitus ei kuitenkaan riitä. Jyrki Tiainen käyttää tottuneesti laitetta, jolla terät voidaan muotoilla yksilöllisesti pelaajan tarpeiden ja taitojen mukaisesti. Esimerkiksi maalivahtien luistimiin muotoillaan yleensä pidemmät liukupinnat.

Terän muoto riippuu esimerkiksi pelaajan luistelutyylistä. Terien muotoilu vaikuttaa myös luisteluasentoon.

Luistimetkin voidellaan

Terien muotoilu vaatii kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa. Jos työn tekee hyvin, luistinparin terien muotoiluun voi mennä jopa tunti.

– Muotoilu ei ole liukuhihnatyötä, vaan se vaatii aikaa ja tunnetta, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan terien muotoilu on tarkastettava säännöllisesti, varsinkin jos teriä teroitetaan usein. Terän profiilin on teroittamisista huolimatta pystyttävä oikeanlaisena.

Varsinkin ammattilaispelaajien luistimia teroitetaan usein. Lähes kaikkien SM-liigapelaajien luistimet teroitetaan aina ennen peliä jo valmiiksi aamujäille.

– Terien pitää olla kunnossa jo aamulla. Jos silloin harjoitellaan yli- tai alivoimapeliä, ovat treenit pilalla, jos yhdenkin pelaajan luistimet toimivat huonosti, Kari Brusin huomauttaa.

Teroituksen yhteydessä teriin hierotaan myös voiteita, jotta luistimet liukuvat jäällä paremmin. Voiteet jäävät hyvin kiinni lämpimään terään.

Koko joukkueen luistinten teroitukseen kuluu aikaa kahdesta neljään tuntia, jos mitään suuria ongelmia ei ilmene.

– Pelaaja ei saa edes miettiä teroitusta pelissä. Pään jälkeen tärkein asia pelissä ovat luistimet, Kari Brusin sanoo.

Huoltopalvelua kaikille

Jyrki Tiainen suunnittelee laajentavansa teroitus- ja muotoilupalvelun kaikkien luistelijoiden saataville.

– Harrastelijankin luistinten terät kannattaa muotoilla, Tiainen sanoo.

HPK:n juniorijääkiekon tiloissa luistimia huoltava Tiainen suunnittelee kehittelevänsä viimeistään tulevalle kaudelle huoltopalvelulle tarkan aikataulun.

– Nyt olen ollut täällä aika non-stoppina. Tänne saa tulla käymään ja tuoda luistimet huollettavaksi, Tiainen sanoo. (HäSa)

Tänään maksuton yleisöluistelu jäähalleissa kello 12.30–14.30. Mailattomat luistelevat Metritiski-areenassa, mailalliset Ritariareenassa ja lisenssipelaajat Jääliikuntakeskus Hakiossa. Yleisöluisteluissa on kypäräpakko.

Päivän lehti

30.3.2020