Kanta-Häme

Lujabetonin tuotetarjonnalle CE-hyväksyntä

Kaikki Lujabetoni oy:n harmonisoidun tuotestandardin piiriin kuuluvat tuotteet ovat nyt CE-hyväksyttyjä.

– CE-merkintäprojektin myötä olemme täsmentäneet ja vakioineet tiettyjä toimenpiteitä. Dokumentointiin on käytetty paljon aikaa ja vaivaa, ja työohjeistusta tarkennettu. Se on vaatinut tehtailta suurta työpanosta, sanoo kehityspäällikkö Mika Vainionpää.

EU:n rakennustuoteasetuksen mukainen CE-merkintä tuli Suomessa pakolliseksi maanantaina. Merkintä helpottaa rakennustuotteiden vertailua.

Lujabetonilla merkintäprojekti kesti puolitoista vuotta. Yritys valmistaa betonituotteita ja betonielementtejä, ja CE-merkintää haettiin 15 tuoteryhmälle.

Vainionpään mukaan kyseessä oli merkittävä panostus myös rahallisesti.

– Tehtaiden työntekijöiden ja muiden projektiin osallistuneiden työtunnit, testaukset sekä tarkastus- ja sertifiointimaksut tarkoittavat ainakin parin sadan tuhannen euron kustannusta. Lisäksi teimme kone- ja laitehankintoja, jotka helpottavat CE-merkinnän mukaisten tuotteiden valmistusta.

Pakollinen CE-merkintä kattaa noin 80 prosenttia kaikista rakennustuotteista. Jatkossa muun muassa teräsrakenteiden, betonielementtien ja lämmöneristeiden ominaisuudet on kerrottava aina samalla tavalla. Valmistajille CE-merkintä helpottaa tuotteiden myymistä muualle Eurooppaan.

– Mittavaa lisäarvoa emme saa CE-merkinnästä, sillä Lujabetonin kaltaiset isot valmistajat ovat toimineet Suomessa aiemminkin tunnollisesti ja Inspectan sääteleminä. Osassa tuotteissa Lujabetonin tehtaiden oma laadunvalvonta on jopa tiukempaa kuin CE-merkinnät tai harmonisoidut tuotestandardit vaativat, Vainionpää sanoo.

Lujabetonilla on Hämeenlinnassa runkoelementtitehdas, seinäelementtitehdas ja valmisbetonitehdas. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic