Kanta-Häme

Lujatalo vaihtaa purku-urakoitsijaa

Tuomelan koulun pääurakoitsija Lujatalo oy purkaa aliurakoitsijana toimivan Suomen Lujatyö oy:n urakan.

Syynä on se, ettei purku-urakkaa hoitava Lujatyö ole toistuvista lupauksista huolimatta hoitanut kuntoon palkanmaksussa olevia epäselvyyksiä. Lujatalo jäädytti Lujatyön maksupostiliikenteen jo viime viikon lopulla.

Ennen lopullista purkua Lujatalon on tehtävä aliurakoitsijansa kanssa taloudellinen loppuselvitys.

Mikä on aikataulu, eli milloin uusi aliurakoitsija aloittaa työt?

– Aikataulu selviää, kun faktat ovat tiedossa. Palkat ovat liiton ja Lujatyön välinen asia. Lopullinen summa ei ole vielä meillä tiedossa. Uutta urakoitsijaa haetaan jatkoa varten, summaa Lujatalon työpäällikkö Ari Virtanen.

Vaikuttaako aliurakoitsijan vaihtuminen purku-urakan aikatauluun?

– En kommentoi.

Missä vaiheessa purku-urakka on? Kuinka paljon sitä on tehty?

– En kommentoi. En viitsi kommentoida tällaisia asioita, koska homma on kesken. Mutta valmistumiseen (koko peruskorjauksen) tämä ei vaikuta millään tavalla.

Purku-urakka on osa Hämeenlinnan kaupungin valvomaa ja tilaamaa Tuomelan koulun peruskorjausta.

– Lujatalo valitsee uuden urakoitsijan ja esittää sen meille hyväksyttäväksi. Me tarkistamme tilaajavastuulain mukaiset paperit, minkä jälkeen urakoitsija solmii uuden sopimuksen, summaa rakennuttajapäällikkö Pentti Kainulainen Linnan Tilapalveluista.

Myöskään Kainulaisen mukaan urakan purku ei viivästytä peruskorjauksen valmistumista.

Liitto valmistautui saartoon

Rakennusliitto on valmis asettamaan Lujatyön saartoon heti perjantaiaamusta alkaen, jos palkkarästejä ei torstaina kello 24:ään mennessä ole hoidettu kuntoon.

– Kyseisen yrityksen työntekijät eivät sen jälkeen saa työskennellä Suomessa millään työmaalla. Keskeytämme työt kaikilla työmailla, missä työskentelee Lujatyöt oy:n työntekijöitä. Tästä menee tieto työnantajaliittoon, joka tiedottaa asiasta edelleen jäsenyrityksilleen, kertoo aluetoimitsija Tarmo Keränen.

Keräsellä ei ole tietoa siitä, paljonko kaikkinensa Lujatyöllä on työmaita, kuinka monessa kaupungissa tai kuinka monta työntekijää sen palkkalistoilla kaikkiaan tällä hetkellä on.

– Uudenmaan alueella näitä työmaita ainakin on, koska sieltä on tullut samanlaista viestiä siitä, että palkkoja on maksamatta.

Rakennusliittoa edustava Keränen vieraili keskiviikkona Hämeenlinnassa ja tapasi Lujatyön työntekijöitä.

– Työntekijöiden kanssa tehtiin palkkaturvahakemukset. Lujatyöltä ei ole tullut mitään todistusaineistoa siitä, että palkkoja olisi maksettu työntekijöiden tilille. Tänään olen ollut useasti yhteydessä Lujatyön pääomistajaan. He tekevät laskelmia ja koittavat saada rahat maksetuksi, Keränen kertoi torstaina hieman ennen kello 16:ta.

Jos saarto alkaa perjantaiaamuna, on liitto valmis purkamaan sen heti, kun rahat ovat siirtyneet työntekijöiden tilille.

Keskiviikkona Tuomelan purkutyömaalla oli kahdeksan Lujatyön työntekijää töissä. Loka-marraskuun vaihteessa työntekijöitä oli parhaimmillaan 19. (HäSa)