Kanta-Häme

Lujatalo varautuu purkamaan urakan

Tuomelan koulun pääurakoitsija Lujatalo oy on jäädyttänyt koulun purku-urakkaa hoitavan Suomen Lujatyö oy:n maksupostiliikenteen.

Tiistaina 30.12. kävi ilmi, että joulukuun alussa palkatun työntekijäryhmän palkanmaksussa on epäselvyyksiä. Tämän lisäksi Lujatyö ei ole lupauksista huolimatta hoitanut kuntoon myöskään kaikkia ensimmäistä työntekijätyhmää koskevia palkkaepäselvyyksiä.

– Olemme reklamoineet purku-urakoitsijaa useammistakin asioista, joista palkkaepäselvyydet ovat yksi asia. Emme ole saaneet pyynnöstä huolimatta riittävän luotettavia selvityksiä, eikä palkka-asioita ole laitettu kuntoon, Lujatalon aluejohtaja Jarmo Mäkelä.

Lujatalo on antanut aliurakoitsijalle maanantaihin 5.1. asti aikaa toimittaa tarvittavat selvitykset ja saattaa asiat kuntoon. Jos asiat ovat maanantain jälkeen yhä rempallaan, varautuu pääurakoitsija purkamaan urakan.

– Eihän tällainen voi jatkua. Palkataan työntekijöitä, työsuhde on viikkoja, minkä jälkeen tulee uusia työntekijöitä, Mäkelä sanoo.

Liitto uhkaa saarrolla

Myös Rakennusliitto on asettanut purku-urakkaa hoitavalle Lujatyö oy:lle aikarajan. Liitto vaatii yritystä hoitamaan sekä vanhat että tällä viikolla paljastuneet palkkarästit kuntoon ensi torstaihin mennessä kuntoon.

Tämän jälkeen liitto on valmis toimiin. Aluetoimitsija Tarmo Keräsen tarkoittamat järjestölliset toimet voivat tarkoittaa käytännössä saartoa ja töiden seisauttamista.

Millaisista saatavista puhutaan?

– Ihan kaikkia en ole vielä ehtinyt itsekään laskea, mutta sanotaan, että kymmenen työntekijän osalta puhutaan kokonaisuudessaan yli kymppitonnin saatavista, liittoa edustava Keränen sanoo.

Hänen mukaansa Lujatyön hänelle toimittamissa korjauslaskelmissakin on paljastunut virheitä. Liitto odottaa korjauksia myös näihin asioihin torstaihin 8.1. mennessä.

Kun palkkaepäselvyydet ensimmäisen kerran marraskuun lopussa tulivat julkisuuteen, selvisi, että myös työntekijöiden työsopimuksissa oli ongelmia. Osa sopimusta oli tehty jopa väärän työehtosopimuksen, eli maa- ja vesirakennuslain työehtosopimuksen mukaan, vaikka kuuluisi noudattaa talonrakennuslain työehtosopimusta.

Onko uusilla työntekijöillä työsopimukset kunnossa?

– En ole ehtinyt vielä tarkistaa, mutta muutaman osalta on kyllä tieto tullut, että palkkoja on maksettu väärän työehtosopimuksen mukaan. Lujatyöltä on tästä kyllä tullut viestiä, että kyse on väärästä tessistä ja asia korjataan. Edelleen näitä korjauksia on kuitenkin maksamatta.

Kädestä suuhun?

Tarmo Keränen kertoo olleensa viime päivien aikana useasti yhteyksissä Lujatyön pääomistajaan, Patrik Kiialaiseen. Viimeksi lähettämässään sähköpostiviestissä Kiialainen lupaa laskea palkat uudelleen ja korjata tilanteen.

– Vastaavanlaisia lupauksia on tullut joulukuun alusta lähtien, mutta mitään ei ole toistaiseksi ilmestynyt työntekijöiden tilille.

Tuomelan purku-urakkaan liittyvät epäselvyydet eivät ole Rakennusliiton edustajan mukaan alalla mitenkään poikkeuksellisia, tosin näin suurta työntekijäjoukkoa koskevia asioita ei Keräsenkään mukaan ihan joka päivä vastaan tule.

– Tässä on tulos siitä, kun alihintaan otetaan urakoita, eikä sitten pysytä maksamaan palkkoja. Eletään jopa niin kädestä suuhun, että sitä mukaan kuin pääurakoitsija maksaa urakoita, pystytään siitä vasta maksamaan palkkoja.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut perjantaina Patrik Kiialaista.

Kaupunki odottaa

Purku-urakka on osa Hämeenlinnan kaupungin valvomaa ja tilaamaa Tuomelan koulun peruskorjausta.

– Olemme ilmoittaneet, ettemme tilannetta hyväksy. Olemme myös painostaneet urakoitsijaa. Suoraa määräysvaltaa meillä ei kuitenkaan ole, koska sopimus on pääurakoitsijan ja aliurakoitsijan välinen, rakennuttajapäällikkö Pertti Kainulainen Linnan Tilapalveluista muistuttaa. (HäSa)