Kanta-Häme

Lukaalit luontomatkailun kannattimina

Evon luonto saneeraa Lopelle uutta vuokramökkiä. Lopen erähuvila tulee vuokrattavaksi 12. elokuuta. Sitä markkinoidaan erähenkisenä piilopaikkana, jossa on myös mahdollisuus pystyttää kisakatsomo ja lillua kylpytynnyrissä.

Evon luonnon yrittäjän Kaj Järvisen mukaan trendinä on, että luontoelämyksiä tullaan hakemaan metsän siimeksestä, mutta kaikki mukavuudet pitäisi silti löytyä.

Järvinen sanoo, ettei kaikki luontomatkailu ei ole bisneksen näkökulmasta kannattavaa.

– Se ei tuo yrittäjälle euroakaan, jos joku menee luontoon ja paistaa siellä omat makkarat. Siksi pitää voida tarjota valmiita palveluita.

Evon luonnon ympärivuotisen vuokrauksen kannalta on tärkeää, että mökit ovat hyvin varusteltuja. Järvisen mukaan on tavallista, että vuokramökillä on ilmalämpöpumppu, astiat sekä kanootit ja soutuveneet valmiina. Järvisen mielestä luksus-sanaa pitäisi silti välttää.

– On olemassa tuhannen euron autoja ja kahden tuhannen euron autoja. Aina joku ostaa tuhannen, joku taas sen kahden tuhannen euron auton. Pitää olla tarjontaa molemmille, mutta ei tässä mitään kultahanoilla varustettuja mökkejä olla vuokraamassa, Järvinen velmuilee.

Lomarenkaan aluepäällikkö Marko Säkkinen sanoo, että erähenkisiä mökkejä on suhteessa vähemmän kuin paremmin varusteltuja lomamökkejä. Säkkisen mukaan perusmökiltä vaaditaan jo omakotitalon valmiuksia.

Eräkämpissä ei niinkään ratkaise mökin sisustus vaan ympäristö. Luksusmökeissä taas odotetaan olevan omat vessat joka makuuhuoneessa.

– Tavallinen keskituloinen perhe valitsee usein jotain niiden väliltä eli kolmen tai neljän tähden mökkejä. Hinta ratkaisee, sillä perusmökin voi saada 500 euron viikkovuokralla, mutta luksusmökin hinta voi olla yli tuhat euroa viikossa, Säkkinen sanoo.

Säkkisen mukaan suomalaisten mökkivuokraajien määrä on suhteellisesti kasvanut, mikä johtuu venäläisturistien vähenemisestä.

Yleisimmin Evon mökkejä vuokraavat kaveriporukat ja yritykset. Järvisen arvion mukaan noin 80 prosenttia asiakkaista tulee pääkaupunkiseudulta.

Kanta-Hämeen mökkien ehdoton etu on sijainti. Järviselle sattui kerran tilanne, jossa uusimaalainen asiakasryhmä vihjasi Kajaanissa sijaitsevan mökin olevan halvempi kuin Evon mökki.

– Kysyin, että arvostatteko omaa aikaanne. Kajaaniin pitää lähteä ja sieltä palata aiemmin. Lisäksi polttoainekulut kuittaavat monta sataa euroa siltä matkalta. Yhtäkkiä se 500 euroa tuntui toissijaiselta.

Säkkisen mielestä vuokramökkejä hamuaa uusi sukupolvi, joka haluaa säästyä oman mökin ”työleireiltä”.

– Heidän ei ole pakko omistaa, vaan he investoivat viikon lomaretkiin. Siten voi vaihdella kohdetta joka vuosi ja matkailla ympäri Suomen, Säkkinen kertoo.

Varsinkin pääkaupunkiseudun nuorilla aikuisilla on Järvisen mielestä tiedostamaton kaipuu mökkielämään.

– He muistavat lapsuuden ajat vanhempien tai isovanhempien mökillä. Siellä vähän hyttyset söivät, ei ollut sähköä ja piti myös puuhata jotain. Siksi monista vuokraajista on mukavaa päästä itse saunanlämmityspuuhiin, Järvinen uskoo.

Maalaisromantiikka ei riitä ihan huusseihin asti. Kaikilla Evon luonnon mökeillä on oltava sisävessa talvea ajatellen.

Lopen valteiksi Järvinen nimeää kirkasvetiset, hiekkapohjaiset järvet ja kangasmetsät. Lopen kunnalta on saatu lupa kaataa puita Lopen erähuvilan järvimaiseman tieltä. Rannasta aletaan pian myös raivata multaa luontaisen hiekkarannan päältä.

Järvisen mukaan rannan virkistysarvo häviää, jos järvelle ei näy tai rannassa törröttää risuja. Järvenrantamökistä voi pyytää kolminkertaisen hinnan kuivanmaanmökkiin nähden. Jos rantaa ei ole, se pitää kompensoida muilla mukavuuksilla.

Evon rikkaus taas on Järvisen mielestä luonto. Se näyttää samankaltaiselta kuin Lapissa, mutta asiakkaan ei tarvitse lähteä niin kauas.

Ympärivuotisessa bisneksessä on useita piikkejä. Touko- ja syyskuussa kalastajat valtaavat mökit. Joulu, pääsiäinen ja juhannus vievät myös oman siivunsa varauslistoilta. Polttariporukoita tulee kesäisin ja kokouksia järjestetään syksyllä marraskuulle asti.

Iron Maidenin Hämeenlinnan konserttikin näkyi Evon luonnon mökkien kysynnässä.

– Kyselyitä tuli paljon, ja vaikka jouduin myymään ”ei oota”, suosio oli hyväksi bisnekselle. Aulangon Puistolan mökille tuli iso kaveriporukka, joka jäi paikkakunnalle kolmeksi päiväksi, vaikka olivat alun perin tulleet vain konsertin takia, Järvinen paljastaa. HÄSA