Kanta-Häme

Lukemattomia talkootunteja lasten vuoksi

Koijärven koulun ja päiväkodin kannatusyhdistys ei kokoonnu muodollisesti kokoontumisen takia, vaan aktiivinen vanhempaintoimikunta on perustamisensa jälkeen paiskinut lukemattomia talkootyötunteja oman kylän lasten vuoksi.

– Toiminnalla ei haluta sulkia hattuihin, vaan työtä tehdään nimenomaan lasten vuoksi ja heidän toiveitaan kuunnellen, yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Leppämäki sanoo.

Kannatusyhdistyksen toiminta käynnistyi vuonna 2014. Jäseniä yhdistyksessä on toista sataa, hallituksessa vaikuttaa kymmenkunta vanhempaa ja talkoojoukko koostuu kymmenistä aktiiveista.

– Pohjois-Forssasta löytyy yhä vanhan ajan yhteisöllisyyttä. Auttavia käsiä on tarjolla aina, kun niitä tarvitaan, yhdistyksen hallituksen jäsen Juha Torkkel sanoo.

Kannatusyhdistys tukee, kehittää ja ylläpitää Koijärven alueen opetus- ja varhaiskasvatustoimintaa. Toiminnassaan yhdistys huomioi kestävän elämän periaatteita koulun ideologian mukaisesti.

– Roolimme on tukea koulun toimintaa, opettajistoa ja henkilökuntaa niin taloudellisesti kuin henkisesti. Varainkeruuta toteutetaan erilaisin tapahtumin ja tuotemyynnillä, Leppämäki kertoo.

Yhdistyksen keräämillä varoilla tuetaan muun muassa oppilaiden opintoretkiä sekä hankitaan koululle tarvittavaa opetus- ja liikuntavälineistöä.

– Hallitus kokoontuu yhdessä koulu-päiväkodin henkilökunnan kanssa kahden kuukauden välein, jolloin kartoitamme heidän toiveensa ja tarpeensa, Leppämäki kertoo.

Talkoolaisten suurin voimannäyte on ollut vuonna 2015 toimintansa aloittaneen ekokoulun piha-alue, joka on valmistunut täysin talkoovoimin.

– Koko piha pohjineen ja maa-aineksineen on syntynyt talkootyön tuloksena. Yhdistyksen talkoolaiset ovat myös rakentaneet pihan leikkipaikat ja ulkorakennukset, Torkkel sanoo.

Torkkel oli mukana koulun rakentamisen alkuvaiheissa yhden urakoitsijan roolissa, vapaat kuluivat talkootyössä.

– Kyläkoululla on tunnearvoa, sillä sekä minä että oma isäni olemme käyneet Kojon vanhaa koulua. Viidestä lapsesta täällä on enää nuorimmainen. 6-vuotias tyttö on viskarissa päiväkodin puolella, Torkkel kertoo.

Leppämäen kannatusyhdistyksen pariin motivoi parhaillaan viidettä luokkaa käyvä Rebekka-tytär.

– Kotona kasvaa tuleva koululainen eli 8,5-kuukautinen Alvar-poika.

Yhdistyksen seuraava talkooponnistus on 1. huhtikuuta koulu-päiväkodilla järjestettävä huutokauppa.

– Forssan kaupungin kiinteistö- ja sivistystoimi ehdottivat tällaista järjestelyä, jotta saadaan kerättyä varoja opetus- ja liikuntavälineiden hankkimiseksi.

Huutokaupattavana on esimerkiksi Matkun ja Kojon koulujen irtaimistoa, työkaluja, puutyökoneita sekä nostalgisia koulutauluja. Kannatusyhdistys toivoo myös lahjoituksia huutokauppaan.

– Otamme vastaan myytäviä tavaroita, esimerkiksi huonekaluja, työkoneita ja astioita. Tässä on oivallinen tapa päästä eroon itselle turhasta tavarasta ja tukea samalla lasten koulunkäyntiä, Leppämäki kertoo.

Myytävät kohteet ovat ennakkoon nähtävissä kannatusyhdistyksen Facebook-sivulla.

– Peräkärryä ei tässä huutokaupassa välttämättä tarvita, sillä lupaamme tarvittaessa kuljettaa huudetut tuotteet ostajalle, Torkkel mainitsee.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös kaikille avoin takakonttikirppis ja oppilaat myyvät kasvattamiaan kesäkukkien ja vihannesten taimia. HäSa

HuutokauppaHyväntekeväisyyshuutokauppa pidetään Koijärven koulu-päiväkodilla, Pukkilantie 131, la 1.4. klo 11.

Päivän lehti

4.6.2020