Kanta-Häme

Lukijan aihe: Hämeenlinnassa on paljon apteekkeja, mutta aukioloajat vaihtelevat rajusti

Hämeenlinnan kantakaupungissa on kahdeksan apteekkia. Myös uuteen kantasairaalaan suunnitellaan apteekkia.
Hämeenlinnassa on toistakymmentä apteekkia, joiden aukioloajat ovat hyvin vaihtelevat.

Hämeenlinnaan hiljattain muuttanut lukija kummasteli, miksi yksikään kaupungin apteekeista ei ole auki vuorokauden ympäri. Soittokierros Hämeenlinnan apteekkeihin selvittää, että aukioloajat ovat muotoutuneet puhtaasti kysynnän perusteella.

Esimerkiksi Tiiriössä Prisman yhteydessä oleva apteekki on auki markettia lyhemmillä aukioloajoilla ja sunnuntaisin kokonaan suljettu. Proviisori Sanna Leino kertoo, että nykyiset aukioloajat on havaittu riittäviksi.

– Emme ole saaneet asiakkailta toiveita pidemmistä aukioloajoista. Meillä on myös käytössä verkkokauppa ja noutoautomaatti kauppakeskuksen käytävällä, josta ostoksensa voi hakea Prisman aukioloaikoina, Leino kertoo.

Hämeenlinnan apteekeilla oli aikoinaan kiertävä päivystysjärjestelmä, mutta tästä on luovuttu jo vuosia sitten.

– Päivystystä ei ole tainnut olla enää kymmeneen vuoteen. Käsittääkseni se loppui ihan siksi, ettei tarvetta ollut.

Aukiolo vaatii paljon henkilöstöä

Myös kauppakeskus Goodmanissa sijaitsevan Kaurialan apteekin apteekkari Nina Ronimus sanoo aukioloaikojen muovautuneen kysynnän perusteella.

– Periaatteessa meidän olisi kauppakeskuksen aukioloaikojen puitteissa mahdollisuus palvella muutaman tunnin enemmän viikossa, mutta se on henkilöstö- ja kustannuskysymys.

Ronimus huomauttaa, että apteekissa tarvitaan enemmän henkilökuntaa kuin vaikkapa vaatekaupassa.

– Tämä on palvelupainotteista työtä, emme voi pitää paikkaa auki yhdellä henkilökunnan edustajalla. Myös turvallisuusnäkökulma pitää huomioida.

Reskan apteekin apteekkarina parin vuoden ajan toiminut Kirsi Myllynpää sanoo, että apteekki on jo nykyisillä aukioloajoilla välillä avoinna kannattamattomana. Sunnuntaisin apteekki on kokonaan kiinni.

”Lauantait ovat hyvin pitkälti kannattamattomia, mutta apteekkia on silti pidetty palvelun vuoksi auki.”

– Suomesta ei taida löytyä kuin Yliopiston apteekki Helsingistä, joka on avoinna vuorokauden ympäri. Meillä lauantait ovat hyvin pitkälti kannattamattomia, mutta apteekkia on silti pidetty palvelun vuoksi auki.

Myllynpää huomauttaa, että lääkkeitä on hätätapauksessa aina saatavilla.

– Jos henkilö joutuu turvautumaan sairaalahoitoon, sieltä on saatavissa päivystyspakkauksia lääkkeitä, joilla selviää apteekkien aukeamiseen asti.

Hämeenlinnassa on paljon apteekkeja

Hämeenlinnan apteekkipalveluita voi pitää melko kattavina. Kantakaupungissa on kahdeksan apteekkia. Lisäksi pitäjissä apteekkeja on Hauholla, Lammilla, Iittalassa, Tuuloksessa ja Rengossa.

Esimerkiksi noin 42 000 asukkaan Järvenpäässä on vain kolme apteekkia, ja apteekkipalveluiden suppeus on kaupungissa kestopuheenaihe.

Apteekkitoimiluvista vastaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. On tavallista, että toimilupien myöntämistä seuraa oikaisupyyntö ja valituskierre.

Uusien apteekkitoimilupien saaminen Hämeenlinnaan on tällä hetkellä epätodennäköistä. Kaurialan apteekin Nina Ronimus tyrmää ajatuksen uusista apteekeista.

– Jos apteekkien määrä lisääntyisi, se vähentäisi nykyisten asiakasvirtaa ja näin ollen vaikeuttaisi esimerkiksi kattavan, mutta kalliin varaston pitoa. Voisi käydä niin, että asiakas ei enää saisi tarvitsemiaan tuotteita yhdellä apteekkikäynnillä.

Suunnitteluvaiheessa olevaan uuteen kantasairaalaan on tarkoitus tulla apteekki. Siitä, olisiko kyseessä uusi toimilupa vai siirtyisikö sairaalaan jokin kaupungin nykyisistä apteekeista, ei ole tietoa. Myöskään aukioloaikojen suhteen ei ole suunnitelmia.

– Toive on, että sairaalan yhteyteen saadaan apteekki, mutta mitään neuvotteluja asiasta ei ole vielä käyty, sairaalahankkeen projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen sanoo.

Mahdollinen hintakilpailu ei ole asiakkaille vain hyvä asia

Viime viikolla nousi esiin hallituksen uusi esitys kaikkien itsehoitolääkkeiden hintojen vapauttamisesta. Tämä voisi johtaa apteekkien hintakilpailuun.

Hallituksen esityksessä hintakilpailu koskisi kaikkia itsehoitolääkkeitä, eikä sen ulkopuolelle rajattaisi mitään valmisteita. Itsehoitolääke saisi maksaa enintään lääketaksan mukaisesti määräytyvän hinnan.

Apteekki voisi halutessaan myydä valmistetta edullisempaan hintaan, jolloin se tinkisi omasta katteestaan. Nina Ronimus ei näe hintakilpailun mahdollisuutta tarpeellisena.

– Apteekit kilpailevat vapaakauppatuotteiden hinnoilla jo nyt, mutta esimerkiksi särkylääkkeiden alennusmyynti ei olisi välttämättä erityisen hyvä asia potilasturvallisuuden puolesta. HäSa

Hämeenlinnan apteekit

Aulangon apteekki: arkisin 8.30–19, lauantaisin 9–16, sunnuntaisin suljettu.

Jukolan apteekki: ark. 9–19, la 9–16.

Hauhon apteekki: ark. 9–17, la 9–14.

Lammin apteekki: ark. 8.30–17, la 9–13, su suljettu.

Kalvolan apteekki: ark. 9–17, la 9–13.

Kaurialan apteekki: ark. 9–21, la 9–18, su 12–18.

Keskusapteekki: ark. 8.30–19.00, la 9–16, su suljettu.

Raatihuoneen apteekki: ark. klo 9–18, la 10–14, su suljettu.

Rengon apteekki: ark. 9–17, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Reskan apteekki: ark. 9–18, la 10–14, su suljettu.

Tiiriön apteekki: ark. 9–20, la 9–17, su suljettu.

Tori-Apteekki: joka päivä klo 8–21.

Tuuloksen apteekki: ark.10–19, la 10–17, su 10–15.

Lähde: apteekkien nettisivut.

 

Oikaisu 7.11. klo 11.50: Korjattu Rengon apteekin aukioloajat.

Päivän lehti

7.8.2020