Kanta-Häme

Lukijan aihe: Ennemmin poikkeus kuin sääntö

 

Esteetön kuuleminen olisi tärkeää kaikissa yleisissä tiloissa. Kuitenkaan kuulovammaisille tarkoitettua induktiosilmukkaa ei löydy Hämeenlinnassa monestakaan paikasta.

Ainakin Kela, sosiaalitoimisto, verotoimisto, posti, pankit, sairaalat ja terveyskeskukset, kirjastot, TE-toimisto, hoitolaitokset, VR-lipputoimisto, sosiaalitoimisto sekä Kastellin neuvontapiste ovat esteettömiä ainoastaan kuuleville.

– Kyse ei ole rahasta, vaan tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä, uskoo Raija Vaulo Hämeenlinnan seudun kuulo ry:stä.

Virastot ovat useimmiten esteellisiä

Kuuloliitto tekee paraikaa selvitystä julkisten tilojen induktiosilmukkatilanteesta yhteistyössä paikallisyhdistysten kanssa. Liiton järjestösihteeri Annina Virta kertoo, että pääsääntöisesti seurakunnan tiloista ja kirkoista sekä suurimmista teatterisaleista toimiva äänensiirtojärjestelmä löytyy.

Kyselyn perusteella erityisesti sosiaali- ja terveyspuolen palvelupisteistä sekä Kelasta tuntuisi puuttuvan äänensiirto järjestelmällisesti ympäri maata.

– Tähän saakka saatujen tulosten perusteella induktiosilmukka vaikuttaisi kuitenkin olevan ennemmin poikkeus kuin sääntö.

Nykytilanne riitelee räikeästi rakentamis- ja maankäyttölakia täydentävän Suomen rakentamismääräyskokoelman kanssa.

Tämän mukaan kokoontumistilojen, kuten katsomoiden, auditorioiden, juhla-, kokous- ja ravintolasalien, opetussalien ja -luokkien on sovelluttava myös liikkumis- ja toimimisesteisten käyttöön. Näihin tiloihin asennetussa äänentoistojärjestelmässä tulee olla myös tele/induktiosilmukka tai muu äänensiirtojärjestelmä.

Tähän mennessä hämeenlinnalainen Raija Vaulo on löytänyt toimivan induktiosilmukan ainoastaan pääkirkosta, teatterista sekä Miekkalinnan uudesta poliisitalosta.

Kuulovamma on todellinen este

Äänentoistojärjestelmän kautta toimivan induktiosilmukan lisäksi virastojen olisi mahdollista hankkia myös niin sanottu yksittäinen palveluinduktio, jota voidaan käyttää henkilökohtaisesti tietyllä palvelutiskillä asiakas kerrallaan.

Koska palveluinduktiota ei sidota äänentoistojärjestelmään, jo yhden laitteen hankinta virastoa kohti mahdollistaisi kaupunkilaisten tasa-arvoisen palvelun.

– Monelle induktiosilmukka on kuitenkin täysin tuntematon laite, eikä sen hankinta ole välttämättä tullut mieleenkään.

Vaikka kuulovamma onkin usein lähes näkymätön, on se silti liikuntarajoitteen lailla ihan todellinen este, muistuttaa Raija Vaulo. (HäSa)