Kanta-Häme

Lukijan aihe - Hampaan hinnasta määrää lääkäri

Purukaluston uusiminen yhdenkin hampaan osalta on hammaslääkärille työtä, mutta asiakkaalle usein iso asia.

Erikoishammasteknikko Kari Syrjänen kertoo monen asiakkaan hämmentyvän kuullessaan, että hinta-arvion tekeminen ei onnistu puhelimitse.

– Tarkkaa hinta-arviota on etukäteen ja näkemättä lähes mahdotonta antaa. Joskus röntgenkuvakin kertoo toista ja todellisuus toista. Hammasimplanttien kohdalla hinnoittelu ei ole yhtä suoraviivaista kuin kahvipaketin ruokakaupassa, Syrjänen sanoo.

Syrjäsen mukaan asiakkaalle annetun arvion on myös pidettävä paikkansa, sillä muussa tapauksessa viulut maksaa väärän arvion antaja.

Takuuta vai hammashuoltoa

Uudet hampaat syntyvät hammaslääkärin, kirurgin ja teknikon yhteistyön tuloksena. Suomessa laitetun, yksittäisen hammasimplantin hinta voi vaihdella kahdesta neljäänkin tuhanteen euroon.

Kirurgi ottaa potilaasta röntgenkuvat, joiden pohjalta suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet. Hammaslääkäri lähettää hammasteknikolle potilaan suusta kipsimallin, jonka pohjalta uudet hampaat ja keinojuuret valmistetaan.

Teknikko valmistaa hampaat lääkärin tilauksen mukaan. Syrjänen valmistaa siltoja, kruunuja ja keinojuuria Hämeenlinnan lisäksi ympäri maata toimiville hammaslääkäreille.

Syrjäsen mukaan potilaat hakevat valitettavan usein takuuta, eivätkä hammashuoltoa. Tarvittavat takuuosat saattavat maksaa kolminkertaisesti enemmän kuin tavallinen osa.

– Teknikot voivat tehdä valtavasti tuotekehittelyä, joista hammaslääkärit eivät välttämättä aina ole tietoisia. Sen mukaan kuitenkin tietysti aina toimitaan, mitä työtilauksessa lukee.

Lääkäri valitsee teknikon

Hämeenlinnan Oma Hammaslääkärisi-asemalla jokainen hammaslääkäri saa itse valita hyväksi havaitsemansa hammasteknikon. Osa töistä teetetään myös ulkomailla.

– Esimerkiksi Ruotsissa teetetään jonkin verran implanttikruunuja, joita ei tarvitse lähetellä edestakaisin vaan jotka ovat kerralla valmiita. Tärkeintä ei kuitenkaan ole halpa hinta, vaan lääkärin tehtävänä on teettää työ sen parhaiten osaavalla, hammaslääkäri Anu Sarin-Arola korostaa.

Osa implanteista teetetään tietokoneella. Kone skannaa suun tiedot sähköiseen muotoon ja valmistaa potilaalle uuden hampaan jopa 40 minuutissa.

Sarin-Arolan mielestä tietokone ei mitenkään voi korvata oikeaa ihmistä.

– Teknikon kanssa lääkäri voi aina suunnitella ja keskustella työn vaiheista. Koneella ei toistaiseksi teetetä kokonaisia purukalustoja, eikä tehdä oikomiskojeita tai kiskoja, Sarin-Arola sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic