Kanta-Häme

Lukijan aihe: Kaurialan koulun purku alkaa syksyllä

Kaurialan vanhan yläkoulun purku lähestyy.

Hämeenlinnan kaupungin kiinteistöjohtaja Raili Salminen kertoo, että kaupunki on saanut alkuviikosta tarjoukset purku-urakasta ja talonrakennuttamispäällikkö tehnee lähipäivinä niiden perusteella päätöksen urakoitsijasta.

– Siitä kuukausi eteenpäin, niin päätös on lainvoimainen. Varmaankin syyskuun loppupuolelle tai lokakuun alkuun menee, että purku päästään aloittamaan, hän arvioi.

 

Sisäilmaongelmien vuoksi suljetun ja purkutuomion saaneen koulun irtaimistoa kaupattiin kesäkuussa nettihuutokaupassa.

Sen taustalla oli kaupungin ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on parantaa purettavien rakennusten irtaimiston kierrätysarvoa. Myynnissä oli vain kovapintaisia, helposti puhdistettavia esineitä.

– Kaupaksi meni ainakin puutyökoneita, joitain valaisimia sekä ihan tavallista irtainta, kuten pöytiä ja hyllyjä. Toki paljon jäi sellaistakin tavaraa, mikä ei kelvannut kellekään, Raili Salminen sanoo.

Myymättä jääneen irtaimiston tyhjennys on ollut Luotsi-säätiön hoidossa. Salminen arvelee, että osa myymättömästä tavarasta on mennyt ihan roskiin ja osa on edelleen myytävissä.

 

Kesäkuussa järjestetty huutokauppa oli Salmisen mukaan kokonaisuutena mielenkiintoinen kokemus, vaikka se aiheutti jonkin verran lisätyötä tilapalveluille.

– Kaupungilla on ollut vähän ongelmia kierrätyskalusteiden kanssa, kun muuttoja ja väistöjä tehdään niin paljon. Hyvä, että kalusteiden kierrättämiseksi keksitään koko ajan uusia tapoja.

Toisinaan kaupungin kierrätyskalustoa myös lahjoitetaan eteenpäin, kuten esimerkiksi remontoitavasta pääkirjastosta (Hämeen Sanomat 21.8.). Salmisen mukaan Kaurialan koulun huutokauppaa puolsi kuitenkin käyttökelpoisen irtaimiston suuri määrä. Osa myytävistä tavaroista oli peräisin HLTI:stä eli viime vuonna puretusta Hämeenlinnan liiketalouden ja tietotekniikan instituutista.

 

Huutokaupan alkua varjostivat koulurakennukseen tehdyt murrot ja niitä seuranneet ilkivallanteot.

Koituneiden vahinkojen vuoksi osa huutokauppatavaroista jouduttiin jopa poistamaan myynnistä. Sittemmin tihutyöt ovat vähentyneet.

– Alueella on järjestetty muun muassa graffititaiteen maalauskursseja ja muuta luvallista toimintaa, mikä on vähän hillinnyt luvattomia käyntejä, Salminen arvelee.

Hänen mukaansa tunkeutumiset ovat yleisiä ongelmia tyhjillään olevissa rakennuksissa, vaikka niitä yritettäisiinkin estää ikkunoiden laudoittamisilla, ovien lisälukkojen asentamisella ja vartiointikierrosten järjestämisellä.

– Olisihan se hyvä, että kaupunki pystyisi purkamaan mahdollisimman nopeasti ne rakennukset, jotka on päätettykin purkaa. HäSa

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic