Kanta-Häme

Lukijan aihe: Ladon seinä ei olekaan mainospaikka

Kymppitien varrella, Eteläisten risteyksen kohdalla on punainen lato, jonka päätyseinä on lähes jokaiselle Hämeenlinnasta itään päin matkanneelle tuttu. Ladon seinällä on mainostettu vuosikausia, ja huhtikuusta lähtien seinällä on ollut Evon Luonto -yrityksen mainoslakana.

– Soitin ladon omistajalle ja kysyin, saanko laittaa lakanani seinään. Hän sanoi, että ilman muuta. Eikä hän ottanut minulta edes maksua, yrittäjä Kaj Järvinen kertoo.

Pari kuukautta myöhemmin Järvinen sai kuitenkin kirjeen ely-keskukselta. Kuori sisälsi mainoksen poistokehotuksen, koska Järvisellä ei ollut mainokseensa tarvittavia lupia.

– Tiesin, että tienvarsimainonta on luvanvaraista. En silti uskonut, että ladon seinää varten tarvitaan erillistä lupaa.

Samaa ladon seinää on käytetty vuosikaudet mainontaan. Maanomistaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen, kertoo, että saman ladon seinällä ovat mainostaneet niin Hauhon entinen kunta kuin Hämeenlinnan kaupunkikin.

Maanomistajan mukaan asiasta on aina sovittu suullisesti niiden kanssa, jotka ovat näkyvää ladonseinää halunneet lainata.

Poistokehotuksistakaan hän ei ole aiemmin kuullut puhuttavan.

Syynä voi kuitenkin olla se, ettei tienvarsimainontaa olla valvottu aiemmin yhtä tarkasti kuin nyt.

Valvontaa lisätty

Uudenmaan ely-keskuksen aluevastaavan Krista Kumanto-Koonin mukaan ely-keskuksilla on pitkään ollut vajaat resurssit tienvarsimainosten valvontaan. Valvonta on vuosia ollut liki olematonta, mutta kesän alusta tilanteeseen on tullut muutos, kun virkamiesten työaika riittää vihdoin valvontatyön järjestelyyn.

– Lähtökohta on, että jos mainoksella ei ole lupaa, se on laiton. Olemme aloittaneet valvonnan valtateiden varsilta, tällä hetkellä poistokehotuksia on lähetetty ripotellusti, mutta kesästä alkaen niitä lähetetään, Kumanto-Kooni kertoo.

Periaatteessa kyseinen mainospaikka on voinut toimia kylän epävirallisenä ilmoitustauluna pitkään, vaikkei lupaa mainonnalle olisi ollutkaan.

– Jos jollakin paikalla on aikaisemmin ollut esimerkiksi kuntamainos, niin lupa on voitu myöntää tavallista helpommin, Kumanto-Kooni toteaa.

Poikkeusta voi hakea

Ely-keskus lähettää tienvarsimainoksen poistokehotuksen yhteydessä mainoksen pitäjälle poikkeuslupahakemuksen. Luvan hakeminen ei kuitenkaan ole mikään tae sille, että mainostusoikeus myönnetään.

Vuonna 2010 poikkeuslupahakemuksista hyväksyttiin Liikenneviraston mukaan noin 15 prosenttia, ja Kumanto-Koonin mukaan nykyään liikutaan samoissa lukemissa.

Poikkeuslupahakemuksia käsiteltäessä sillä ei ole merkitystä, onko kyseisellä paikalla mainostettu jo aikaisemmin.

– Alun perinkään paikalla ei välttämättä ole saanut mainostaa. Myös kunnille on lähetetty vastaavia poistokehotuksia, Kumanto-Kooni kertoo.

Hämeenlinnan kaupungin viestintäpäällikön Tiina Vahtokarin mukaan kaupunki mainosti muutama vuosi sitten tontteja samaisen ladon seinällä.

– Saimme myös aikanaan ely-keskukselta poistokehotuksen, emmekä lähteneet hakemaan poikkeuslupaa vaan poistimme mainoksen. Sillä paikalla on mainostettu aina, Hauhon kuntakin piti siinä mainosta aikanaan, Vahtokari kertoo.

Myönteinen päätös maksaa

Tällä hetkellä Järvinen pohtii sitä, kannattaako hänen hakea mainokselleen poikkeuslupaa. Hän kyseli mahdollisuuksiaan ely-keskukselta, mutta vastaukseksi hän sai tiedon, että asiaa ei tutkita sen vaikeuden vuoksi.

Miettimistä aiheuttaa se, että myönteinen päätös maksaa nimittäin hakijalle 430 euroa. Kielteisestä kertyy maksettavaa 50 euroa.

– Sitä ihmettelen, että ely-keskuksen pitäisi olla elinkeinon edistäjä. Käytän paikallisten palveluita, kun tilaan siivoajia ja lumenauraajia. Ely-keskus tuntuu pelkästään valvovalta viranomaiselta, Järvinen toteaa.

Kumanto-Koonin mukaan parhaat edellytykset mainoksen pitämiselle saa, kun on jo suunnitteluvaiheessa yhteydessä Pirkanmaan ely-keskuksen lupapalveluihin. Poikkeusluvan eväämispäätökselle saa hakea valitusta myös hallinto-oikeudelta.

(HäSa)