Kanta-Häme

Lukijan aihe: Mitä tapahtui Virvelinrannan lokkisaarelle?

Toimitukseen yhteyttä ottanut lukija hämmästeli sitä, mitä Vanajavedellä Virvelinrannan lähellä sijainneelle lokkisaarelle on tapahtunut. Silminnäkijöiden mukaan viime viikolla saari oli kadonnut, ja alueella kellui irtonaisia kaislamättäitä.

Virvelinrannan yrittäjän mukaan vesi on korkeammalla kuin moneen vuoteen.

Niin kutsuttu lokkisaari on mudan ja kivikon ympärille muodostunut mätäs, joka on pääosin muodostunut isosorsimo-heinäkasvista. Viime vuonna valmistuneessa Hämeenlinnan linnustoselvityksessä Virvelinrannan lokkisaari on lueteltu tärkeäksi naurulokkien pesimäpaikaksi.

Tänä vuonna pesintä onnistui vielä saarella.

Mitä lokkisaarelle on tapahtunut, Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila?

Mitään tietoa meille ei ole. Pidän kuitenkin todennäköisenä sitä, että pikemminkin luonnolliset syyt kuin ihminen ovat häviämisen taustalla.

Kuinka todennäköisiä luonnolliset syyt ovat?

– Viime aikoina on ollut melko kuivaa, vähätuulista ja -sateista, mutta ei luonnollinen siirtymä mahdotonta ole. Ihmisvoimin saaren siirtäminen on melko työlästä, mutta joillakin ihmisillä olisi varmasti motiivi siihen. Naurulokkien kannalta alue on kanta-Hämeenlinnan tärkein pesimäpaikka.

Mitä tästä voi seurata ensi kevään pesinnän kannalta?

Vielä ei kannata tehdä johtopäätöksiä ensi kesän suhteen. Jos siellä on kivet tallella, paikalle voi tarttua uutta kasvistoa.

Onko Vanajavesikeskuksella tietoa lokkisaaren kohtalosta, vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä?

Nyt ei ole tullut mitään, mutta kiinnitin huomiota lokkisaareen jo heinäkuun toisella viikolla, kun viimeksi kuljin alueen ohi veneellä. Jo tuolloin saari oli häviämässä. Saaren siirtäminen ihmisvoimin on kyllä vaatinut sen verran temppuilua, että sen olisivat ulkopuolisetkin jo huomanneet.

Mitä arvelet syyksi?

– Pidän myös luonnollisia syitä todennäköisinä. Lokkisaari on pääosin isosorsimoa, jonka juuret kiinnittyvät todella heikosti. Alkukesästä uutisoitiin Vanajavedellä mättäistä, jotka olivat ajelehtineet ihmisten laitureille. Mättäät olivat nimenomaan isosorsimoa.

– Jotkut ihmiset ovat varmasti kovasti mielissään, kun saarta ei enää ole. Toisaalta on hauska nähdä, mitä mieltä naurulokit ovat asiasta ensi kesänä. (HäSa)

Menot