Kanta-Häme

Lukijan aihe: Miten nuoliliikennevaloissa käännytään oikealle?

 

Toimitukseen yhteyttä ottanut lukija toivoi kertausta sille, mitä liikennesäännöt sanovat oikealle kääntymisestä liikennevaloissa. Varsinkin nuoliopasteet ovat lukijan mukaan aiheuttaneet hämmennystä.

Miten liikennevaloissa käännytään oikealle sääntöjen mukaan oikein, Hämeen ammatti-instituutin ajo-opetuksen lehtori Jyrki Hapulahti?

– Nämä niin sanotut vähempiaukkoiset opastimet ovat varmastikin ne, jotka ovat aiheuttaneet ihmetystä. Vihreä pallovalo sallii kyllä kääntymisen oikealle silloin, kun punainen nuolivalo puuttuu eikä vihreä nuolivalo pala. Tällöin väistämissääntö on hyvin selkeä, eli kääntyjä väistää sekä edestä että takaa tulevan kevyen liikenteen.

Mitä eroa on siihen, kun vihreä nuolivalo palaa?

– Nuolivalo takaa sen, että kevyellä liikenteellä on punainen valo omissa opastimissaan. Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö kevyttä liikennettä olisi. Kenelläkään ei liikenteessä ole päälleajo-oikeutta, joten kääntyjänkin pitää olla varovainen.

– Näitä erikoisjärjestelyjä liikennevaloissa on siksi, että jos jokaiselle suunnalle varattaisiin se täydellinen vihreä valo, niin valojen kokonaiskiertoaika pitenisi. Joissakin tilanteissa on hyvä, että näillä vähempiaukkoisilla lisäopasteilla taataan kulku.

Miten sääntöä osataan mielestäsi noudattaa?

– Silmiini ei ole osunut, että se olisi erityisen hankalaa. Pikemminkin korostaisin yleisesti sitä, että autoilijoiden on kääntyessä aina väistettävä omaan suuntaansa jatkavaa kevyttä liikennettä. Kevyen liikenteen huomiointi on aina tärkeää, ei pelkästään liikennevaloissa.

Yhdysvalloissa on käytössä tapa, että punaisella valon palaessa saa kääntyä oikealle. Toimisiko tämä Suomessa?

– Sääntö on osavaltiokohtainen, mutta käytössä se on. Pienellä varauksella sanon, että joissakin tilanteissa se sujuvoittaisi liikennettä. Tämä vaatisi kokonaan uutta järjestelyä, ja nuolivalot pitäisi poistaa kokonaan. Liikaa mahdollisuuksia ei saa olla.

– Tätä on vain hankala kokeilla. Kokeilu pitäisi tehdä risteyksessä, jossa ainakin kevyt liikenne ohjattaisiin ihan muualle.

Pidätkö realistisena, että oikealle kääntyminen punaisia päin voisi tulla Suomessa käyttöön?

– Olen kyllä aika skeptinen tällaisten viimeaikaisten kieltolakien aikana. (HäSa)

Menot