Kanta-Häme

Risuralli käy nyt kuumana Karanojalla: Näin monta kuormaa puutarhajätettä alueelle rahdataan päivittäin

Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle Hämeenlinnaan tuodut haravointijätteet käytetään myöhemmin alueen maisemointiin. Kuva: Esko Tuovinen
Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle Hämeenlinnaan tuodut haravointijätteet käytetään myöhemmin alueen maisemointiin. Kuva: Esko Tuovinen

Haravointijätettä ja risuja viedään Karanojan jätteidenkäsittelyalueelle Hämeenlinnaan yhtä paljon kuin aina aikaisemminkin, vaikka niiden hävittäminen olisikin halvinta omalla pihalla.

Karanojalle tuodaan puutarhajätettä tällä hetkellä päivittäin keskimäärin 85 kuormaa.

– Ihmiset kyselevät puutarhajätteiden hävittämisestä. Olemme neuvoneet asiakkaita, että edullisinta jätteet olisi hävittää kotipihalla, ympäristökouluttaja Viivi Kuumola Kiertokapulasta sanoo.

Haravointijätteestä tekee monen mielestä hankalan se, ettei sitä saa polttaa suuria määriä tai kipata naapurin tai kunnan maalle. Kaikille ei ole myöskään helppoa jättää jo leikattu nurmisilppu muun nurmen sekaan kotipihalle, vaan he haravoivat sen mieluummin pois. Oksasilppurilla pienityt oksat ja risut ovat puolestaan hyvää puuhaketta joka suojaa kasvualustaa puutarhassa.

Helppo valinta

Vaakaesimies Sampsa Vuoriston mielestä moni haluaa tuoda haravointijätteensä suoraan jätteidenkäsittelyalueelle sen helppouden takia. Kaikilla ei ole esimerkiksi oksasilppuria käytössään.

– Viime lokakuussa haravointi- ja risujätteitä tuotiin Karanojalle kymmeniä kuormia joka päivä. Etenkin maanantai-iltapäivät ovat hyvin ruuhkaisia, kun viikonlopun aikana tehtyjä kuormia tuodaan alueelle. Ruuhkien purkamiseksi alue on lokakuussa auki myös lauantaisin, Vuoristo kertoo.

Yksi peräkärryllinen puutarhajätettä tai risuja maksaa Karanojalla kympin, mutta jos risut ja puutarhajätteet ovat sekaisin kuormassa, on hinta jo kaksinkertainen.

Omenatkin otetaan vastaan

Karanojan jätteidenkäsittelyalueella Hämeenlinnassa otetaan vastaan haravointijätettä, risuja ja omenoita.

Haravointijäte kompostoidaan isoissa aumoissa, joita käännellään säännöllisesti maatumisen aikana. Kompostoitu jäte hyödynnetään loppusijoitusalueen pintarakenteissa. Risut puolestaan haketetaan ja hyödynnetään energiana.

Kuumola kertoo, että Karanojalla otetaan vastaan myös omenoita. Ne toimitetaan käsittelyyn St1 Biofuelsin Bionolix-laitokselle, missä niistä valmistetaan bioetanolia.

– Omenat kannattaa pitää erillään muusta haravointijätteestä, Kuumola sanoo.

Monilla kunnilla on omat vastaanottopisteet puutarhajätteille. Hattulalaisten puutarhajätteet voi viedä Rahkoilan maankaatopaikalle. Alle kahden kuution pienkuormien hinta on sama kuin Karanojallakin eli kymmenen euroa.

Päivän lehti

21.2.2020