Kanta-Häme

Lukijan aihe: Nyt riitti kivireen vetäminen

Syrjäntaan tienhoitokunnan puheenjohtaja on hiljainen mies.

Pertti Korkeila on eläkepäivinään käytännössä yksin hoitanut Tuuloksessa sijaitsevan tienhoitokunnan asioita. Korkeila ryhtyi hoitokunnan puheenjohtajaksi vuonna 2002, mutta vuodesta 2009 lähtien hän on ollut ainoa jäsen.

Syrjäntaan tienhoitokunnalla on yli 60 osakasta, ja hoitokunnan vastuulla on 4,6 kilometriä tietä. Siihen kuuluvat Pohjoistentien, Suolijärventien ja Kylmänsuontien lisäksi osa Syrjäntaantiestä.

Osakkaista iso osa on iäkästä väkeä, mutta on joukossa myös maatiloja sekä Hämeenlinnan kaupunki.

Kun Korkeila viimeksi järjesti tienhoitokunnan kokouksen, saapui paikalle kahdeksan ihmistä. Osa heistä oli yli 80-vuotiaita, osa nuorempia.

– Suurimmalla osalla oli kyllä ajatuksia siitä, mitä tulisi tehdä, mutta kukaan ei ollut kuitenkaan valmis ottamaan vastuuta asioista.

Tiekunta voi palkata isännöitsijän

Kaupungin maanmittausteknikko Jaana Rahkola uskoo Syrjäntaan tienhoitokunnan tilanteen heijastelevan tulevaisuutta: Väki ikääntyy, kukaan ei halua ottaa vastuuta ja tiekuntaa pitäisi kuitenkin pyörittää.

– Monella tiekunnalla on edessään ulkopuolisen tieisännöitsijän palkkaaminen. Maksetaan, että joku pyörittää asioita, Rahkola sanoo.

Samanlainen tuntuma on Hämeenlinnan tiejaoston puheenjohtaja Jutta Äijälällä (kok.).

– Monimutkaisia asiat eivät ole, mutta hankalaa on, jos vastuu jää yhden tai muutaman ihmisen harteille, Äijälä sanoo.

Pentti Korkeila on nyt valmis lyömään hanskat tiskiin.

Syrjäntaan tienhoitokunta on yksi niistä noin 300 yksityistiestä, jotka ovat oikeutettuja kaupungin avustukseen. Korkeila ei kuitenkaan hakenut enää avustusta.

Myös osakasmaksut pitäisi kerätä, mutta siihenkään Korkeila ei aio enää ryhtyä. Vastuuvakuutus on ainoa, mihin puheenjohtaja on päättänyt rahaa tienhoitokunnan puolesta sijoittaa.

– Nyt saa riittää. Ei tämä muuten lopu koskaan.

Tähän asti Korkeila on hoitanut tienhoitokunnalle kuuluvat tehtävät itse. Hän on pystyttänyt liikennemerkkejä, aukonut rumpuja ja pystyttänyt aurausviittoja.

Edellisen puheenjohtajan keräämiä tienhoitomaksuja ei käytetty näihin töihin lainkaan, mutta nyt alkavat tienhoitokunnan rahat olla vähissä. Itse käyttämäänsä ajan, rahan tai vaivan määrää entinen poliisi ei ole koskaan laskenut – eikä kuulemma laske.

– Ilmeisesti se oli väärin toimittu. Ihmiset luulivat, että homma hoituu tällä tavoin aina.

Liitoskunnissa asioita rempallaan

Jo ennen kuntaliitosta silloiselta Tuuloksen kunnalta anottiin, että kunta ottaisi hoitokunnan vastuulle kuuluvat tiet hoitaakseen. Kuntaliitoksen jälkeen Korkeila on toimittanut samansisältöisiä anomuksia Hämeenlinnan kaupungille.

Kirjallista vastausta Korkeila ei ole koskaan saanut, mutta suullisesti on hänen kertomansa mukaan vedottu rahapulaan.

– Noin 95 prosenttia näiden teiden liikenteestä on läpikulkuliikennettä. Eiväthän ne sitä kaupungilla usko, eikä minullakaan ole mitään tutkimustietoa asiasta. Se on kuitenkin kotipaikkakuntani, ja olen tehnyt tiettyjä havaintoja, Korkeila sanoo.

Jos Syrjäntaantietä ajatellaan, niin kaupungin vastuulle tien hoito Rahkolan mukaan periaatteessa kuuluisikin.

– Syrjäntaantie menee Tuuloksen kylän läpi, ja välissä on kaavatietä. Kaupungin pitäisi hoitaa asemakaavassa olevat tiet, Rahkola sanoo.

Miksi kaupunki ei ole teitä hoitanut?

– Asioita ei ole vain hoidettu.

– Samantyyppisiä teitä on Tuuloksen lisäksi Rengossa ja Iittalassa. On asemakaavoitettu paljon, mutta velvoitteita ei kuitenkaan ole hoidettu. Hämeenlinnaan liitetyissä kunnissa on paljon tällaisia hoitamattomia asioita, Rahkola kertoo.

Kuntaliitos kasvatti yksityisteiden määrää

Jutta Äijälä muistuttaa, että yksityisteiden määrä lisääntyi Hämeenlinnassa räjähdysmäisesti kuntaliitoksen jälkeen.

– Jos Hämeenlinnan kaupungissa oli aikanaan yksityisteitä 100 kilometriä, on niitä nyt noin 700–800 kilometriä, Äijälä muistelee.

Mitä Syrjäntaan tienhoitokunnan puheenjohtajan pitäisi tehdä?

– Jos hän tai kukaan muukaan ei asiaa hoida, pitäisi ottaa yhteyttä kaupungin tiejaostoon ja jättää kirje, että asiat ovat tässä mallissa. Kaupungin tulee määrätä sinne hoitaja. Jos kukaan ei ota sitä vastuulleen, täytyy ottaa ulkopuolinen isännöitsijä. (HäSa)