Kanta-Häme

Lukijan aihe: "Olkaa ihmiset varovaisia!"

– Olin juonut tasan viisi olutta, kun yhtäkkiä alkoi suuta kuivata ihan hirveästi ja tuli todella sekainen olo. En lainkaan tajunnut, että minut on huumattu, muistelee hämeenlinnalainen rakennusalan yrittäjä Sara Pietilä, 25, parin viikon takaisen ravintolailtansa päätöstä.

– Onneksi oli saattaja mukana, joka vei minut taksiin. Taksissa lähti totaalisesti silmistä näkökyky, ja oksentaminen kesti 12 tuntia putkeen. Sen jälkeen nukuinkin 10 tuntia.

Epäily huumatuksi tulemisesta varmistui Pietilälle itselleen viimeistään sitten, kun kaksi päivää myöhemmin neljä henkilöä koki saman kohtalon toisessa ravintolassa.

– Kyse oli kaverini vanhempien seurueesta. He istuivat samassa pöydässä, eikä nautitun alkoholin määrä ollut todellakaan suuri.

Kolme tästä seurueesta poistui taksilla, jossa tuli ongelmia näkemisen kanssa ja vastaavaa pahoinvointia. Yksi lähti kävelemään kotiin, mutta kaatui loskaan.

– Hän kirjaimellisesti ryömi loppumatkan kotiinsa, Pietilä kertoo.

Auton alle

Vakavin Pietilän tietoon tulleista tapauksista sattui kolme viikkoa sitten Turuntiellä, jossa hänen työkaverinsa veli jäi auton alle.

– Hän oli kertomansa mukaan juonut kolme olutta pubissa, kun taju ja näkö oli mennyt ja mies lähti hortoilemaan ajoradalle.

Seurauksena oli reissu teho-osastolle Tampereelle.

– Luita murtui, mutta onneksi päähän ei sattunut pahemmin. Tunnen kyseisen ihmisen, eikä hän todellakaan menetä järkeään parista oluesta, Pietilä vakuuttaa.

Hän ei ole vielä ollut yhteydessä poliisiin, mutta oman tapauksensa ravintoloitsijaan kyllä.

– Poliisi ei paljon voi edes tehdä. Jos kyse oli silmätipoista, niin aine ei näy verikokeissa enää vuorokauden kuluessa.

Pietilän mukaan ravintoloitsija suhtautui yhteydenottoon rakentavasti, vakavasti ja pahoitellen.

– Toisin kuin pubissa, jossa isompi seurue oli. Siellä oltiin vähän sitä mieltä, että mitäs juotte täällä liikaa…

Pietilän Facebookin välityksellä tavoittama ravintoloitsija vahvistaa yhteydenoton asiasta.

– Silloin tällöin näitä tapauksia tulee eteen. Pidän asiakkaan kertomusta ihan uskottavana.

– Ehdottomasti pidämme silmämme auki ja toivottavasti mahdollinen tekijä tai tekijät saadaan kiinni, yrittäjä toivoo.

Sairasta pilaa?

Pietilän motiivi tulla esiin omalla nimellään ja kasvoillaan lehdessä on muiden ihmisten valistaminen. Hänelle ei terveyshaittoja tyrmäyksestä jäänyt.

– Olkaa ihmiset varovaisia lasienne kanssa!

– Itse seisoimme tiskillä seuralaiseni kanssa, enkä ikinä olisi kuvitellut, että joku voi olla siinä tilanteessa niin röyhkeä, että laittaa juomaani jotain.

Pietilä on kuullut aiemmin huhuja vastaavista tapauksista Hämeenlinnassa. Nyt hänen ja hänen tuttavapiirissään ilmi tulleilla tapauksilla ja ravintoloilla ei ole mitään tekemistä keskenään.

– Ketään ei ymmärtääkseni ole yritetty raiskata tai ryöstää. Onko liikkeellä joku, joka tekee todella sairasta pilaa muiden ihmisten kustannuksella? (HäSa)

Poliisi: Ei konkreettista näyttöä

 
Hämeen poliisilaitoksella ei ole tietoa, että Hämeenlinnassa olisi käynnissä jonkinlainen baarihuumausten buumi.
 
– Viime aikoina ei ole kantautunut korviin tällaista, vaikka aina silloin tällöin ilmoituksia epäilyistä on tullut, kertoo rikoskomisario Ilkka Iivari.
 
Iivarin mukaan joskus epäilyjä on yritetty todentaa myös verikokein.
 
– Konkreettista näyttöä ei ole löytynyt.
 
– Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö huumatuksi tuleminen olisi ihan mahdollista. Todistajien kertomusten perusteella jotkin tapaukset ovat vaikuttaneet todennäköisiltä, vaikka aine on elimistöstä jo poistunut.
 
Poliisi kehottaa varovaisuuteen.
 
– Vanha ohje pätee edelleen: älä jätä lasiasi vartioimatta. Yössä liikkuu monenlaista kulkijaa, Iivari muistuttaa.