Kanta-Häme

Lukijan aihe: Onko keskussairaalan helikopterikenttä käyttökiellossa?

Finnhemsin lääkärihelikopteri laskeutui tiistaina iltapäivällä Jukolassa Ahvenistontien varrella sijaitsevalle pellolle.

 

Lentäjän kertoman mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalan varsinainen helikopterikenttä ensiavun parkkipaikkojen ja metsän välissä on käyttökiellossa.

Onko näin, keskussairaalan tekninen johtaja Hannu Jokipii?

– Kenttä on tällä hetkellä käyttökiellossa. Heinäkuussa tuli meille puun takaa tieto Finnhemsiltä, että kenttä ei täytä 28. lokakuuta voimaan tulevia EU:n standardimäärityksiä, ja siksi he eivät siihen lennä.

– Kopteri on jo muutaman kuukauden laskeutunut sairaalan omistamalle pellolle, enkä ole kuullut, että isompia ongelmia olisi ollut.

Onko koneella lupa laskeutua pellolle?

– Joka ikinen lentäjä tekee itse päätöksen mihin parkkeeraa. Meiltä ei ole lupaa kysytty, mutta ei siihen ole mitään estettä. Aikoinaan he laskeutuivat meidän etupihallemme autojen väliin ja sitä ennen Poltinahon vanhan kasarmialueen kopterikentälle.

Mitä standardeja se ei täytä?

– Läheinen telelinkkimasto ja lähinnä sen harukset (tukivaijerit) ovat aika hankala juttu sekä rakennuksien läheisyys ja korkeudet. Ympäristössä on myös Natura-aluetta oleva metsä.

Eivätkö nämä asiat ole tulleet rakennusvaiheessa mieleen?

– Meillä on viranomaisten lupa tälle kentälle, mutta lentoyhtiö on nyt ilmoittanut, ettei se lennä sille.

– Varmasti standardien muuttuminen on tullut monille Suomen kentille yllätyksenä.

Mitä aiotte asialle tehdä?

– Olemme tilanneet tästä selvityksen. Marraskuun loppuun mennessä meillä on selvä kuva, mitä meidän pitäisi tehdä, jotta toimisimme turvallisesti ja uusien standardien mukaisesti. Siinä yhteydessä pitää huomioida myös se, jos alueelle valmistuu lisää rakennuksia jollain aikataululla.

Mitä vaihtoehtoja teillä voi olla?

– On paree, että odotamme, mitä selvitys pitää sisällään.

Joudutaanko kentän paikkaa muuttamaan?

– Se on yksi vaihtoehto.

Minkälaisia kustannuksia tästä voi teille aiheutua?

– Ei minkäänlaista mielikuvaa ennen kuin saa tarkemmat suunnitelmat tietoon. Jos linkkimastoa pitää siirtää, se ei ole ihan yksinkertainen juttu.

Minkälaisia kuljetuksia lääkärihelikopterilla suoritetaan?

– Pitkälti toiminta on sitä, että se joko hakee meiltä lääkärin tai tuo lääkärin meille takaisin. Ani harvoin sillä tuodaan meille potilasta. Kopterin asemapaikka on Tampereen kentällä. Siellä on koko ajan päivystys. (HäSa)