Kanta-Häme

Lukijan aihe: Ovatko verkkopankin tiliote ja paperinen kuitti yhtä päteviä?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivujen mukaan kuitteja ja tiliotteita kannattaa ainakin suurimmista ostoksista säilyttää kolmen vuoden ajan. Veronviranomaiset puolestaan vaativat, että verotukseen meneviä kuitteja tulisi säilyttää jopa kuuden vuoden ajan verovuoden päättymisen jälkeen.

Verkkokaupan ostosten kuitit kannattaa säilyttää ainakin siihen saakka, kunnes luottoyhtiö on laskuttanut ostoksen. Joistakin kaupoista saa vielä erikseen tilausvahvistuksen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston asianajaja Mika Hakamäki, ovatko tiliote ja paperinen kuitti yhtä päteviä?

– Kyllä ovat. Paperisella kuitilla ei yksissään ole ainutlaatuista, juridista merkitystä. Kuitit painetaan sitä paitsi usein lämpöpaperille, jolta teksti voi hävitä jäljettömiin muutamassa päivässä tai viikossa.

Miten kuluttaja voi sitten ilman kuittia todistaa, että kyseinen tuote on ostettu tietystä liikkeestä?

– Kuluttajaviraston kanta on aina ollut se, että kuittia ei saa rakastaa niin paljon että ainoastaan se kelpaisi.

Kuluttaja voi todistaa ostaneensa tuotteen millä tahansa muullakin keinolla, esimerkiksi tiliotteen tilitapahtumalla, mukana olleen ystävän todistuksella, tuotteesta löytyvällä liikkeen tarralla tai logolla tai vaikkapa sillä, että kyseistä tuotetta myy paikkakunnalla vain yksi liike.

Miksi kuitteja sitten kehotetaan säilyttämään vähintään kolmen vuoden ajan?

– Vaikka ilmankin kuittia pärjää, kyse on varmistuksesta. Jos asiakas ostaa vaikka kodinkoneen, kuitti on helppo niitata käyttöohjeisiin kiinni kaiken varalta tai skannata kotitietokoneelle.

Joskus elinkeinonharjoittaja voi myös kiistää, että tuote olisi hankittu. Ilman kuittia siinä ollaan sitten sana sanaa vastaan.

Aika harvoin kuitteja kyllä säilytellään, ellei ole kyse kalliimmasta kodin elektroniikasta kyse.

Päivän lehti

2.6.2020