Kanta-Häme

Lukijan aihe: Palaako rinksa keskustaan? Korttelirallikielto poistui poliisin pyynnöstä

Hämeenlinnan vanha korttelirallireitti on herännyt jälleen eloon, kun kaupunki poisti viime viikolla öiset läpiajokiellot torille johtavilta teiltä.

Läpiajokiellot ehtivät olla käytössä noin 14 vuotta, kunnes ne poistettiin poliisin aloitteesta.

Miksi poliisi halusi poistaa läpiajokiellon, komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisilaitokselta?

– Suuri syy oli, että kieltoa ei ole pystytty valvomaan. Käytännössä kiellot eivät vaikuttaneet mitään, vaan siellä on ajettu niistä välittämättä.

Onko korttelirallista tullut poliisille valituksia?

– Viime vuosina ei ensimmäistäkään.

Pystyykö poliisi edelleen puuttumaan kortteliralliin?

– Kyllä pystyy. Häiritsevä ajo on edelleen laissa kielletty ja siitä voidaan sakottaa ihan liikennemerkeistä riippumatta.

 

Kaupungin liikennesuunnittelijan Minna Aakkulan mukaan ajokiellosta syntynyt kieltomerkkien rykelmä saattoi antaa matkailijoille sellaisenkin kuvan, että Hämeenlinnan torille ei saisi lainkaan ajaa.

Aakkulan mukaan läpiajokiellon todellista vaikutusta kortteliralliin ei ole tutkittu.

 

Hämeenlinnan nuoriso on vuosikymmenten ajan ajanut ”rinksaa” Raatihuoneenkatua ja Hallituskatua pitkin torin sekä ns. ykköskorttelin ympäri. Kävelykadun rakentamisen jälkeen reitti piteni Palokunnankadulle ja Sibeliuksenkadulle.

Keskustan asukkaat kyllästyivät öiseen renkaiden vinkunaan, moottorien ärjyntään ja stereoiden bassopaukkeeseen 2000-luvun alussa.

Aloitteen läpiajokiellosta tekivät keskustan asukkaat taloyhtiöiden ja keskikaupungin asukasyhdistyksen kautta. Asiasta tehtiin myös valtuustoaloite.

Läpiajokielto valmisteltiin vuonna 2004 asukasyhdistyksen, poliisin ja teknisen viraston edustajien kesken.

Rinksaa viikonloppuöisin kiertäviltä nuorilta ei asiasta kysytty. HäSa