Kanta-Häme

Lukijan aihe: Saaristenkadun bussiruudut houkuttelevat henkilöautoja

Lohjalainen Leena Heinänen käy säännöllisesti tervehtimässä äitiään, joka asuu Saaristenkadun ja kävelykatu Reskan kulmassa. Oman autonsa Heinänen voi pysäköidä asukkaan paikalle pihalla, mutta hän on huomannut, että Saaristenkadulla jaetaan runsaasti sakkoja autoilijoille, jotka ovat erehtyneet jättämään henkilöautonsa linja-autoruutuihin.

– Kun kulmilla liikun, olen jollekulle sanonutkin, että tästä voitte saada sakot. Ihan fiksun näköiset ihmiset ovat käyneet katsomassa liikennemerkkiä, mutteivät tahdo hahmottaa, mitä se tarkoittaa, sanoo Heinänen.

Pysäköinnistä kertova merkki on talon Reskan puoleisessa nurkassa. Puolen korttelin kokoisia bussiruutuja on vaikea erottaa varsinkin talvella.

Kaupunkisuunnittelijana toimiva Heinänen on ollut asiasta yhteydessä sekä poliisiin että kaupunkiin. Hänelle on vastattu, että liikennemerkki on asianmukainen.

– Mutta eihän se voi olla asianmukainen, jos se ei toimi. Voisihan siihen hyvällä tahdolla panna jotakin selkeämpää, kun se selvästi aiheuttaa päivittäin väärinkäsityksiä, sanoo Heinänen.

Hän myös arvelee, että useimmiten sakot rapsahtavat ulkopaikkakuntalaisille, mikä ei ole omiaan houkuttelemaan heitä Hämeenlinnaan uudelleen.

”Sakkorysiä ei suunnitella”

Minna Kemppinen on ollut kaupungin liikennesuunnittelijana puolitoista vuotta eikä häneen ole otettu yhteyttä Saaristenkadun pysäköintimerkeistä.

Kemppinen kertoo, että ennen hänen toimikauttaan kaupungin liikennemerkit eivät olleet muutamaan vuoteen selkeästi kenenkään vastuulla, joten Heinäsen tiedustelut eivät ole välttämättä menneet oikeaan osoitteeseen.

– Kun en ole ollut itse suunnittelemassa, en uskalla heti sanoa, ovatko merkit siellä oikein vai väärin, sanoo Kemppinen.

Hän lupaa käydä paikan päällä tarkastamassa tilanteen.

– Jos siellä on virhe, se korjataan. Jos merkki on oikein, sitä täytyy noudattaa.

Kemppinen ei usko, että katuosuudelle olisi tietoisesti suunniteltu sakkorysää.

– Tuskin liikennesuunnittelija on näin ajatellut. Linja-autoruudut on tarkoitettu Reskalla olevan hotellin bussien saattoliikennepaikoiksi.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut tiistaina kaupungin vastaavaa pysäköinti- ja aluetarkastajaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020