Kanta-Häme

Lukijan aihe - Suojaosa sai tuhansia pätkätöihin

Kelan työttömyysetuuksien saajilla on ollut alkuvuoden aikana huomattavasti useammin ansiotuloja kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Kelan tilastoryhmän pääsuunnittelija Heidi Kemppinen kokosi Hämeen Sanomille tilaston ansiotuloja ja Kelan työttömyysetuuksia saaneista henkilöistä.

Tammi-maaliskuussa työttömyysetuuksien piirissä olleista työtuloja oli koko maassa 27 295 henkilöllä, kun viime vuoden vastaavana aikana heitä oli 20 805, eli kasvua on ollut jopa 31,2 prosenttia.

Kanta-Hämeessä heitä oli tämän vuoden tammi-maaliskuuta 754, kun heitä viime vuonna vastaavana aikana oli 578. Kasvuprosentti oli vähän alhaisempi kuin koko maassa eli 30,4.

Kasvun takana on ainakin osittain se, että työtön on voinut vuoden alusta tienata 300 euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysetuuksiaan.

Täyttä työttömyystukea saaneita, joiden tulot jäivät alle 300 euron suojaosan, oli alkuvuonna koko maassa 7 884. Kanta-Hämeessä heitä oli 234.

Moni saa soviteltua turvaa

Ansiotuloja saaneista suurin osa saa edelleen niin sanottua soviteltua työttömyysturvaa, jolloin tulot alentavat Kelan maksamia etuuksia. Soviteltuja etuuksia sai alkuvuoden aikana koko maassa 25 005 henkilöä. Kelan Kanta-Hämeen vakuutuspiirissä heitä oli 689.

Osa soviteltua työttömyysturvaa saaneista on saanut alkuvuoden aikana myös täyttä työttömyystukea, jos kuukausiansio on jäänyt alle 300 euron.

Tukipäätökset kasvussa

Kelan Kanta-Hämeen vakuutuspiirin johtaja Sami Reunanen kertoo, että myös työttömyystukipäätöksiä on tehty Kanta-Hämeessä alkuvuoden aikana selvästi viime vuotta enemmän.

Kela on tehnyt Kanta-Hämeessä vuoden kolmen kuukauden aikana 13 786 työttömyysturvaratkaisua, kun vastaavana aikana viime vuonna tehtiin 11 217, eli noin 2 500 vähemmän.

Reunanen muistuttaa, että työttömyysaste on noussut noin prosentin verran, mikä selittää noin 1 000–1 500 ratkaisua.

– Voisi kuvitella, että 300 euron suojaosa on vaikuttanut myös tukipäätösten määrään.

Perinteisesti pätkätöiden tekijät ovat Sami Reunasen mukaan töissä hoitoalalla, ravintoloissa tai rakennusalalla.

– Pitkään sovitellun työttömyysturvan piirissä olleita ovat esimerkiksi näyttelijät ja muusikot, joiden työt ovat perinteisesti keikkaluonteisia.

Naiset useammin pätkätöissä

Kelan tilastoista ilmenee, että työttömyysturvaa saavat naiset tekevät miehiä enemmän tilapäistöitä.

Kanta-Hämeessä alkuvuoden aikana ansiotuloja oli 485 työttömyysetuuksia saaneella naisella ja 269 miehellä. Koko maassa vastaavat luvut olivat 16 498 ja 10 797. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic