Kanta-Häme

Lukijan aihe: Tehtiinkö moottoritien riista-aidalle ilkivaltaa Hattulassa?

Paikallinen metsästäjä löysi moottoritien riista-aidasta kesäkuun alussa kolme isoa aukkoa, jotka vaikuttivat tahallaan tehdyiltä.
Riista-aidat ovat yleensä sen verran jämerää tekoa, että harva eläin saa niihin aikaiseksi varsinaisia reikiä. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Riista-aidat ovat yleensä sen verran jämerää tekoa, että harva eläin saa niihin aikaiseksi varsinaisia reikiä. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesäkuun alussa hattulalainen Eero Savola siivosi moottoritieltä Kappakallion alueelta Parolasta viiden päivän aikana neljä kuollutta kaurista ja kaksi kuollutta peuraa. Sitten hän kyllästyi.

– Kävelimme kaverini kanssa metsästysseuramme alueen riista-aitaa läpi. Siitä löytyi kolme aukkoa, jotka oli selvästi tehty tahallisesti rälläkällä tai vastaavalla työkalulla, Hämeenmaan metsästysseuraan kuuluva Savola kertoo.

Lue myös: Hirviaita vähentää merkittävästi onnettomuuksia – Silti uusia riista-aitoja ei ole tullut Kanta-Hämeeseen vuosiin

Aidasta löytyneet aukot olivat kooltaan arviolta 1,5 metriä kertaa 1,5 metriä.

Savola paikkasi aukot yhdessä kaverinsa kanssa. Tämän jälkeen siivoustöitä ei tiellä ole enää ollut.

– Alueella oli aidassa yksi vastaava aukko myös viime vuonna. Ihmettelen, kuka tällaista tekee. Tämä on todella edesvastuutonta.

Savola kertoo, että hän ei tehnyt asiasta ilmoitusta poliisille, koska ei usko poliisin pystyvän tekemään asialle mitään.

 

Hattulan tapaus on tuttu Suomen metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin puheenjohtajalle Kimmo Salolle. Vastaavanlaiseen ilkivaltaan hän ei ole aiemmin törmännyt.

– En ole kuullut, että muuallakaan Suomessa olisi tällaista ollut. Joskus on tapauksia, että esimerkiksi marjastajat avaavat riista-aitojen portteja kulkiessaan ja jättävät ne auki.

Myöskään Etelä-Hämeen riistasuunnittelija Sirpa Kuhlström Suomen riistakeskuksesta ei ole aiemmin kuullut vastaavasta.

– Todella vaarallinen ilmiö. Moottoritiellä ajetaan aina oletuksella, että siellä ei ole riistaeläimiä.

 

Kuhlström kertoo, että riista-aidassa voi olla toisinaan aukko sen jälkeen, jos aidasta on tullut eläin läpi. Myös poliisi joutuu joskus tekemään työtehtävissä aitoihin aukkoja.

Tosin riista-aidat ovat tyypillisesti niin jämerää tekoa, että eläimistä käytännössä vain karhu pääsee halutessaan aidasta läpi sen rikkomalla. Tällaisia tapauksia Kuhlström ei muista Kanta-Hämeessä olleen yhtään.

– Yleensä aita menee eläimen voimasta ennemmin mykkyrälle ja irtoaa aitatolpista. Isot uroshirvet voivat myös yrittää hypätä aidan yli.

Yleensä aidasta läpi pyrkivä eläin on Kuhlströmin mukaan syystä tai toisesta ajautunut aitojen väliin tiealueelle tai sillä on muuten pakottava tarve päästä aidan toiselle puolelle.

– En usko, että ne aidoista huvikseen läpi tulevat. HÄSA

Lue myös mielipidekirjoitus aiheesta: Varoitus 10-tien autoilijoille

Päivän lehti

26.2.2020