Kanta-Häme

Lukijan aihe: Uusi talo tärisee Lammaskallion räjäytyksistä

– Räjäytykset ovat sen verran kamalia, että talomme tärisee ja heiluu, noin puolen kilometrin päässä työmaasta asuva Päivi Niemi kuvailee.

Noin kuukausi sitten uuteen rivitaloon Kirkkokallionkadulle muuttaneen Niemen mukaan räjäytykset ja tärinä ovat lähes päivittäinen vaiva ja koko taloyhtiön asukkaiden yhteinen ihmettelyn aihe.

Niemi ei ole huomannut tärinän aiheuttaneen rakennukselle näkyviä vaurioita, mutta pelkää sellaistenkin olevan mahdollisia pidemmän päälle. Naapuriin valmistuvaan toiseen rivitaloon muuttavat asukkaat lähiaikoina.

– Arkisin paukkuu aina iltayhdeksän jälkeen. Talojen alla sijaitsee samaa kalliota mitä työmaa on, joten kyllähän tässä pahinta pelkää.

Tärinä kaukana raja-arvoista

Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimivan HTJ-rakennuttajatoimiston projektipäällikkö Merja Tiivola epäilee, ettei tärinä voi olla Hongiston alueella voimakkaampaa kuin työmaan lähitaloissa Katumalla.

– Tietysti on mahdollista, että maaperä on Hongiston suuntaan rikkonaisempaa tai kiinteämpää, jolloin jotkin räjäytykset voivat tuntua siellä voimakkaampana panostuksesta ja suuntauksesta riippuen, Tiivola sanoo.

Räjäytysten aiheuttamaa tärinää seurataan työmaan lähimaastossa kahdeksalla mittarilla. Tärinää on seurattu alusta lähtien aivan työmaan vieressä seisovien Katuman kerrostalojen alueella. Mittarien lukemat on luettu jokaisen räjäytyksen jälkeen.

– Tietyt raja-arvot eivät ole ylittyneet, eikä tärinä ole tietääkseni käynyt lähelläkään korkeinta sallittua arvoa, Tiivola kertoo.

Räjäytystyöt Lammaskallion uumenissa jatkuvat tämän vuoden loppuun asti. Tiivola ei usko, että ympäristön asuinrakennuksille aiheutuu räjäytystöistä mitään vaaraa.

– Tärinäkonsultti on kartoittanut työmaan lähialueen. Ilman muuta asennamme myös Hongiston alueelle tärinämittarit, jotta voimme luotettavasti seurata räjäytysten vaikutuksia, Tiivola lupaa. (HäSa)

Menot