Kanta-Häme

Lukijan aihe: Vuokra-auton saanti on ollut Hämeenlinnassa hankalaa viime aikoina

Europcarilla oli ainakin maanantaina hetki, jolloin autoja ei ole ollut saatavilla. Tiistaina ja keskiviikkona autoja oli montaa sorttia.

Markku Pitkäranta kohtasi ongelman, kun hän etsi heidän kotiinsa Airbnb:n kautta majoittuvalle italialaisperheelle vuokra-autoa Hämeenlinnasta: autoja ei ollut saatavilla lähes ollenkaan.

Viidestä Pitkärannan maanantaina tavoittelemasta firmasta vain yhdellä oli mahdollisuus antaa henkilöauto vuokralle.

– Meille tarjottiin vain eioota. Lopulta saimme perheelle onneksi auton, mutta sekin on heille hieman liian suuri ja sitä myöten myös kalliimpi, Pitkäranta kertoo.

Useimmiten vierasperhe vuokraa auton jo lentokentältä, mutta joskus sellainen hankitaan vasta Hämeenlinnassa. Aikaisempina kesinä autoja on ollut saatavilla aina, kun sellaista on tarvittu.

Autovuokraamo Firent Hämeenlinnasta on yksi Pitkärannan tavoittelemista firmoista. Sieltä kerrotaan, että vapaata kalustoa on tällä hetkellä poikkeuksellisen vähän.

– Heinäkuun puolenvälin jälkeen on ollut pulaa varsinkin henkilöautoista, yrittäjä Kai Rantanen sanoo.

Hänen mukaansa kaupunkiin on tullut erityisen paljon autoa tarvitsevia lomailijoita tänä kesänä.

– Ulkomailta saapuvia ihmisiä, jotka ovat lomailleet täällä viimeksi muutamia vuosia sitten. Heidän käytössään on 4–5 autoa.

Toinen syy on syksyn lähestyessä alkanut arki.

– Autoja viedään kesän jäljiltä huollettavaksi ja korjaukseen. Monet tarvitsevat silloin väliaikaista kulkupeliä, Rantanen sanoo.

Yhteensä Firent Hämeenlinnalla on kaupungissa noin 50 autoa, joista 20 henkilöautoja.

– Tätä tapahtuu joskus myös kovilla pakkasilla, Rantanen kertoo.

Pitkäranta yritti vuokrata autoa myös Europcarilta, mutta tuloksetta.

Europcarin toimitusjohtaja Jussi Holopainen kertoo, että heidän autotilanteensa Hämeenlinnan seudulla on todellisuudessa hyvä.

– Tälläkin hetkellä saatavilla on noin viidentoista eri kokoluokan henkilöautoja. Hämeenlinna ei ole autovuokraamoille ongelma hyvän sijaintinsa takia. Kalustoa saadaan tarvittaessa lisää Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta, hän sanoo.

Holopaisen mukaan se, ettei autoja ole ollut vuokrattavaksi, on saattanut olla yksittäinen, lyhyt tilanne. Autoilija saattaa tarvita myös sellaista autoa, jota yrityksellä ei ole mahdollista antaa.

– Auton vuokraus on vähän samanlaista kuin hotellihuoneen varaaminenkin. Tänään ei huonetta välttämättä löydy, mutta seuraavana päivänä tilanne voi olla täysin toinen.

Kokonaisuutena vuokra-autoalan tilanne on ollut tänä kesänä selvästi aiempaa parempi.

– Autoja on ollut saatavilla enemmän koko maassa, Holopainen sanoo.

Päivän lehti

11.7.2020