Kanta-Häme

Lukijoiden kuvat: Pieni pintaremontti Hämeenlinnassa ei riitä alkuunkaan

Aika isolla kädellä pitäisi Hämeenlinnan kaupungin ehostaa katukuvaansa, ainakin niiden kaupunkilaisten mielestä, jotka ottivat osaa Hämeen Sanomien Scoopshot-kuvapalvelun kautta lanseeraamaan kuvaustehtävään.

Kaupunki kohentaa ilmettään yli puolella miljoonalla eurolla vuosina 2013–2015. Ehostaminen liittyy säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen. Lisäksi kaupunki haluaa lisätä vetovoimaansa turistien silmissä.

Hämeen Sanomat pyysi lukijoilta kuvia kohteista, joiden pitäisi ehdottomasti päästä ehostamislistalle mukaan. Kuvia tuli kommentteineen 30. Monet niistä käsittelivät katujen ja siltojen huonoa kuntoa, paikkojen sotkemista graffitein ja roskin, talorötisköjä ja epäsiistejä kierrätyspisteitä.

Nykyaikaista ilmettä kehiin

Ahkerimmin asuinkaupunkiaan oli tarkastellut Jani Laaksonen, 31.

Hänen esteettiseen näkemykseensä eivät sovi sen paremmin linja-autoasema, Hämeensaaren alue, Brahenkadun tunneli, bussipysäkit, Turuntie 1:n talo kuin vielä keskeneräinen moottoritien katekaan.

– Linja-autoasema on ulkoasultaan karu ja vanhanaikainen eikä sovi ympäristöönsä.

Laaksonen olisi valmis laittamaan sen maan tasalle tai ainakin kunnostamaan, ehkä myös laajentamaan korkeussuunnassa.

– Myös Turuntie 1:n talo on aika rispaantunut eikä kovin edustava. Se ei sovi ympäristöönsä, kun vastapäätä on kunnostettu Skapatin talo ja viereen valmistuu uusi kauppakeskus.

Kauppakeskuksesta ja koko moottoritien katteestakin löytyy moitittavaa.

– Kate on ihmeellinen, karun näköinen betonikuutio. Ihmeen vähän kaikkiaan näkyy ikkunapintaa. Emme vaimon kanssa tykänneet väreistäkään. Possunpunainen ja pastellinkeltainen eivät sovi yhteen. Ja asuntojen pinta on vedetty ruskealla. Ei kovin hyvä. Pitäisi olla vähän nykyaikaisemman värinen, Laaksonen luettelee.

Hämeensaari tarvitsee päivityksen

Jani Laaksosen havainnot eivät lopu tähän.

– Parolantien bussipysäkit ovat vanhanaikaisia. Ne pitäisi vaihtaa kirkasmuovisiin.

Uimahallin lähistö Hämeensaaressa ei saa sekään kiitosta.

– Kentän ympäristö, katsomo ja huoltorakennus ovat aika huonossa kunnossa eivätkä kovin viihtyisiä. Aluetta voisi kaunistaa vaikka istutuksilla ja puilla. Ylipäätään Hämeensaaressa on järkyttävän näköistä, kun se on aina täynnä roskia.

Brahenkadun tunneli graffiteineen kaipaisi pintakäsittelyä – tai jopa koristelua.

– Monet turistitkin menevät siitä Hämeen linnaan, joten sinne voisi tehdä jotain linna-aiheista mosaiikkikuviointia, Laaksonen ehdottaa.

Näköalapaikat saatava kuntoon

Jukka Ylätaloa puolestaan harmittaa Ahvenistonharjulla rapistuva hyppyrimäki, kaupungin ikuinen murheenkryyni.

Nykyisessä kunnossaan se ei ole ilo silmälle – ei alueen lukuisille ulkoilijoille eikä moottoriradan autokisoja seuraavalle yleisölle.

– Se on aika pahan näköinen varsinkin läheltä. Ikkunat on hajotettu ja graffiteja maalattu. Se täytyisi joko purkaa tai kunnostaa. Ei sitä voi jättää tuolla lailla lojumaan torsona. Näköalapaikkana se olisi loistava.

Myös Hattelmalan harjun näköalatasanteelta näkymän peittävä pusikko pitäisi Ylätalon mukaan raivata.

– Pienellä rahalla ja vaivalla saisi paljon näkyvää aikaiseksi.

Tasanteet graffititkaan eivät Ylätalon mieltä ylennä.

Kunnon istuinpaikkoja kaivataan

Näköalan peittymiseen on niin ikään kiinnittänyt huomiota Rauno Lehto, mutta kohteena on Vanajaveden rantareitti Kantolanniemen päässä.

– Reitti täytyy pitää kauniina ja huolehtia siitä, ettei maiseman tiellä ole ryteikköä. Samoin Kutalanjoen rannoille pitäisi päästä kulkemaan ja katselemaan. Nyt se on pelkkää risukkoa.

Antti Ventola haluaisi kaupungin ehostavan Sairion Klerckerinpuistossa ”Pusukalliona” tunnetun näköalapaikan penkkejä. Töhrittyjen puisten tilalle saisi tuoda kallioon kiinnitettävät rautaiset penkit.

– Kaupungista ei taida toista samanlaista maisemaa löytyä, on se niin hieno paikka, Ventola toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020