Kanta-Häme

Lukioiden ovet aukesivat yli seitsemän keskiarvoilla – eniten uusia lukiolaisia otettiin Riihimäen lukioon

Eniten uusia ykkösiä pääsi Riihimäen lukioon, jonne otettiin sisään 170 oppilasta. Sisäänpääsyyn vaadittiin myös maakunnan korkein päättötodistuksen keskiarvo 7,33. Vähiten uusia opiskelijoita otettiin Hausjärven lukioon, jonne pääsi sisään 14 opiskelijaa.

Yhteishaun aikana Hämeenlinnan Lyseon ja Kaurialan lukioiden yhdistymisprosessi oli vielä vaiheessa, joten yhdeksäsluokkalaiset hakivat yhteishaussa yhdistettyyn Tavastian lukioon.

Yhdistymishankkeen kariuduttua hakijat jaettiin puoliksi lukioiden kesken ja heiltä kysyttiin kumpaan lukioon he haluavat. Loput paikat tasaamisessa täytettiin hakijoiden keskiarvojen mukaisessa järjestyksessä. Hakijoiden puolittamisen jälkeen kumpaankin lukioon pääsi sisään 157 oppilasta.

– Muutamaa hakijaa lukuun ottamatta saimme kaikkien toiveen toteutettua, Lyseon lukion rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén sanoo.

Lyseoon päässeiden alimmaksi keskiarvoksi muodostui Tukkimäki-Hildénin mukaan 7,17. Kaurialaan puolestaan pääsi tänä vuonna tasan seitsemän keskiarvolla.

Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen kertoo, että ainakin Kaurialan lukiossa aloituspaikkoja jäi yhä täyttämättä, sillä hakijoita tuli vähemmän kuin aikaisemmin. Iltanen kehottaa koulunsa päättäneitä ottamaan yhteyttä, jos Kaurialan lukion avoimet paikat kiinnostavat. Myös lyseon lukiossa on yhä vapaita paikkoja.

 

Lammilla lukioon otettiin sisään 37 uutta opiskelijaa. Nyt yläasteelta valmistunut ikäluokka oli viimeinen, jossa ovat mukana myös Lammilla koulunsa käyneet hämeenkoskelaiset.

Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen kertoo ilahtuneensa siitä, että lähes kaikki Lammilta valmistuneet ja lukioon jatkavat hämeenkoskelaiset päätyivät Lammin lukioon. Koulunsa päättäneen ikäluokan koko Lammilla oli 91 nuorta.

Hämeenkoskelaisia ikäluokassa oli noin pari kymmentä, joista yhdeksän jatkaa opintojaan Lammilla.

Kähkönen arvioi, että osasyy Lammin lukion vetovoimaan on perinteinen musikaali, jonka monet hakijat mainitsevat yhdeksi syyksi valintaansa.

 

Lopella lukioon pääsi keskiarvolla 7,08. Hakijoita oli kaikkiaan 60, joista 35 pääsi sisään. Lopen lukion opinto-ohjaaja Sampo Sandell kertoo, että tänä vuonna lukioon haki poikkeuksellisen paljon nuoria.

Nyt koulunsa päättänyt ikäluokasta 48,5 prosenttia haki lukiokoulutukseen. Yleensä ikäluokasta 35–40 hakee lukio-opintoihin. Lopelta lukioon haki prosentuaalisesti enemmän kuin valtakunnassa keskimäärin. Valtakunnallisesti lukioon hakee noin 47,6 prosenttia ja ammatilliseen 52,3 prosenttia.

Janakkalaan lukiolaisia pääsi kaikkiaan 81, joista 31 Tervakoskelle ja 50 Turenkiin.

 

Hattulaan saatiin tänä vuonna 54 uutta lukiolaista. Sisään päässeiden alin keskiarvo oli 7,17. 
Kaikkiaan hakijoita oli noin 200, jos kaikki hakusijat luetaan.

Rehtori Reijo Järvisen mukaan ensisijaisista hakijoista kaikki, jotka ylittivät seitsemän keskiarvorajan, pääsivät tänä vuonna sisään.
Parolan lukio nousi kuukauden alussa julkaistussa STT:n lukiovertailussa maakunnan parhaaksi ja valtakunnallisesti sijalle 53.
 

Ammattiopisto Tavastiaan yhteishaussa valittiin 581 uutta opiskelijaa. Eniten paikkoja oli sosiaali- ja terveysalan opinnoissa.

Kilpailu opiskelupaikoista oli kovinta talotekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan sekä liiketoiminnan perustutkinto-ohjelmissa.

Tavastia erottui edukseen myös valtakunnallisesti, sillä kone- ja tuotantotekniikkaan hakijoita oli enemmän kuin aloituspaikkoja.

Rehtori Heini Kujala arvioi, että tutkinto-ohjelman suosio johtuu ammattiopiston aktiivisesta työstä alan nostamiseksi sekä yhteistyöstä yritysten kanssa. HÄSA

 

Artikkeliin lisätty Parolan lukiota koskeva osuus 15.6. klo 11.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic