Kanta-Häme

Lukiolaiset: Kursseja kevennettävä ja opiskelijoiden vaikutusvaltaa lisättävä – Lukioaktiivit tapasivat Hämeenlinnassa

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen: Uusissa opetussuunnitelmissa pitää huomioida opiskelijoiden jaksaminen.
Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen (vasemmalla), 20, varapuheenjohtaja Antti Kivi, 19, sekä liiton Hämeen piirin tapahtumavastaava, janakkalalainen Ella Pullinen, 17, viettivät viikonloppua Kaurialan lukiossa Hämeenlinnassa järjestetyillä Watereilla.

Lukiolaiset haluavat lisää vaikutusvaltaa uudistuviin opetussuunnitelmiin.

– Niissä on huomioitava aiempaa paremmin opiskelijan jaksaminen ja hyvinvointi, vaatii Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtaja Roosa Pajunen.

– Kurssit pitää laatia sen kokoisiksi, että opiskelija pystyy opiskelemaan ne. Tällä hetkellä kurssin loppupäästä jää usein liian iso osa yksin opiskeltavaksi. Jos näin tapahtuu monessa aineessa samaan aikaan, se kuormittaa opiskelijaa tosi paljon, hän kertoo.

SLL kaipaa huomiota ja arvostusta myös opiskelijoiden itsenäisesti tekemälle työlle, joka on Pajusen mukaan jäänyt katveeseen.

Lukioaktiivit kokoontuivat vaaliviikonlopuksi Hämeenlinnan Kaurialan lukioon SLL:n Water-opiskelijakuntafestivaalille.

– Koulutusleikkaukset saavat nyt riittää, ja myös opiskelijoiden mielenterveyteen on panostettava, kuuluvat puheenjohtaja Pajusen terveiset tulevalle hallitukselle.

”Nuoret otettava mukaan”

Valtakunnallisen opetussuunnitelman kommenttikierrros päättyi torstaina, mutta SLL aikoo viedä eteenpäin myös Hämeenlinnan Watereilta irronneita kommentteja.

Lukion opetussuunnitelman perusteet julkistetaan marraskuussa. Paikallisten opetussuunnitelmien tekeminen alkaa sen jälkeen.

– On erittäin tärkeää kuulla nuoria paikallisten opetussuunnitelmien laatimisessa. Heidät on otettava mukaan niiden työstämiseen – opiskelijoitahan varten ne tehdään, Pajunen sanoo.

Hänen mukaansa alueellisia eroja on esimerkiksi siinä, kuinka monta kertaa kokeen saa uusia.

Aiemmin opiskelijat eivät ole itse päässeet juurikaan vaikuttamaan opetussuunnitelmien sisältöön, Pajunen kertoo. Lukiolaisia voidaan osallistaa työhön esimerkiksi kyselyillä tai ottamalla heidän edustajiaan erilaisiin kokouksiin.

Maksuttomuuden puolesta

Lukiolaiset ajavat ponnekkaasti myös toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta.

SLL:n Hämeen piirin tapahtumavastaava Ella Pullinen Janakkalan lukiosta perustelee vaatimusta mahdollisuuksien tasa-arvolla.

– Koska pelkällä peruskoulun päättötodistuksella ei tee käytännössä mitään, toisen asteen opiskelun pitäisi olla mahdollista ihan jokaiselle. Lukio-opiskelu ei saisi jäädä kiinni siitä, ettei siihen ole varaa.

SLL:n varapuheenjohtaja Antti Kivi mainitsee, että heti aluksi lukiolaisen pitää hankkia esimerkiksi kannettava tietokone. Monelle sekin voi olla liian iso investointi.

Osalla lukio jää suotta kesken uuvahtamisen takia.

– Opiskelijahuollon palvelut ovat Suomessa tosi vaihtelevia, ja niiden käyttämiseen voi olla korkea kynnys, Kivi harmittelee.

Neljä kertaa vuodessa

Water-festivaali järjestetään neljä kertaa vuodessa eri puolilla Suomea, viimeksi Rovaniemellä.

– Tapahtuma on tarkoitettu kaikille lukiolaisille. Watereilla pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja kouluttautumaan monenlaisiin yleisiin taitoihin, joita tarvitsee esimerkiksi opiskelijakunnan hallituksessa, tapahtumien järjestämisessä tai muussa aktiivisessa toiminnassa, Pajunen kertoo.

Uusittavien perusteiden mukaiset uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön Suomen lukioissa vuonna 2021. HäSa

Lukiolaiset haluavat päästä vaikuttamaan tuleviin opetussuunnitelmiin. Suomen Lukiolaisten Liiton järjestämä Water-festivaali veti Hämeenlinnan Kaurialan lukioon parisataa lukiolaista eri puolilta Suomea. Kuva: Tomi Vesaharju
Suomen Lukiolaisten Liiton järjestämä Water-festivaali veti Hämeenlinnan Kaurialan lukioon parisataa lukiolaista eri puolilta Suomea. Kuva: Tomi Vesaharju

Päivän lehti

20.2.2020