Kanta-Häme

Lukion alusta selviää Hämeenlinnassa ilman sinappia

Monissa lukioissa vietetään syksyisin perinteisiä kastajaisia, joissa uudet opiskelijat laitetaan konttaamaan kaupungilla ja kuorrutetaan esimerkiksi sinapilla ja ketsupilla.

Vapaa-ajalla järjestettävään tapahtumaan suhtaudutaan ristiriitaisesti. Toisten mielestä perinne on nöyryyttävä ja lähentelee simputusta. Toisista perinne on hauska ja kasvattaa yhteishenkeä.

Hämeenlinnassa lukiokastajaisia ei vietetä.

Oikeassa hengessa voisi onnistua

Lyseon rehtorin Jarmo Vaaran mukaan kiinnostusta kastajaisiin ei ole opiskelijoiden kesken herännyt. Hän sanoo, että oikeassa hengessä vanhempien opiskelijoiden järjestämä tapahtuma uusille lukiolaisille voisi olla mukava.

Lyseon vararehtori Erno Tossavainen kertoo, että hänen oma lukiouransa Lempäälässä alkoi 1990-luvulla ”orjamarkkinoilla”. Vanhemmat opiskelijat maksoivat siitä, että saivat ekaluokkalaisen koulupäivän ajaksi palvelijaksi. Rahat taisivat mennä oppilaskunnalle.

Tossavainen pohtii, että nöyryyttävissä perinteissä on kyse vallankäytöstä ja ihmisen perusluonteesta.

– Armeijassakin simputus perustuu siihen, että ensin ollaan itse alistetussa asemassa ja sitten pannaan vahinko kiertämään.

Hän uskoo, ettei kiinnostusta kastajaisiin opiskelijoiden keskuudessa ole.

– Meidän opiskelijoillamme on vapaa-ajalla muutakin tekemistä.

Tervetuliaistoimintaa koulun puolesta

Lyseo järjestää perinteisesti uusille opiskelijoille toimintapäivän. Tapahtumaan osallistuu myös toisen vuoden opiskelijoita tutoreina.

Kaurialan lukiossa uusille opiskelijoille järjestetään starttipäivä. Kaurialaan tulee opiskelijoita 10–12 yläkoulusta, joten sen tarkoitus on kouluun ja toisiin opiskelijoihin tutustuminen, kertoo rehtori Tuomo Iltanen.

– Halutaan, että ensimmäisenä vuotena opiskelijat olisivat mahdollisimman paljon oman ryhmänsä kanssa. Luokattomassa lukiossa saattaa olla hankala luoda suhteita aluksi.

Lammin fuksiaisissa ei nöyryytetä

Lammin lukiossa järjestetään syksyisin fuksiaiset. Verrattuna vaikkapa Helsingin kastajaisiin, joissa abit sotkevat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ruoalla, Lammin tapahtuma on siisti ja asiallinen, kertoo rehtori Kyllikki Vilkuna. Hän on työskennellyt lukiorehtorina myös Helsingissä.

Helsingin nasujaisiksikin kutsuttu tapahtuma järjestetään kouluajan ulkopuolella toisin kuin Lammin fuksiaiset. Lammilla ohjelmaan kuuluu teeman mukaan pukeutuminen sekä uusien opiskelijoiden ja opettajien esittely.

Opiskelijat saatetaan käskeä lavalle laulamaan tai tanssimaan, mutta ei yksin. Vilkunan mukaan kyse on yhteishengen luomisesta, ei kenenkään nöyryyttämisestä.

– Kun itse aloitin koulussa, jouduin lausumaan lavalla jotakin ranskaksi, hän sanoo.

Hänen mukaansa hyvän ilmapiirin näkee myös muista tapahtumissa, kuten penkkareissa.

– Lähes kaikki opiskelijat tuntevat toisensa ennestään, eikä muista kouluista tule vaikutteita. Ehkä tervehenkinen ilmapiiri säilyy pienessä koulussa helpommin. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020