Kanta-Häme

Lukion kurssit vähenemässä

Lukiolaisten kurssitarjonta kapenee merkittävästi, mikäli Hämeenlinnan kaupunki ei hyväksy lukioliikelaitoksen pyytämää 400000 euron avustusta ensi vuodelle.

Liikelaitoksen johtava rehtori Ilkka Kykkänen kertoo, että koko summan säästäminen tarkoittaisi käytännössä yhdeksän opettajan vähentämistä.

– Vähennys olisi kymmenen prosenttia opettajakunnastamme, kun lukioliikelaitoksessa on noin 90 päätoimista opettajaa, Kykkänen sanoo.

Koska liikelaitoksen on järjestettävä kaikki pakolliset sekä tarjottava valtakunnallisia syventäviä kursseja, juustohöylä kohdistuisi koulukohtaisiin soveltaviin kursseihin.

– Niitä ovat esimerkiksi kaikki abien kertauskurssit ja kaikki kiva. Mutta me elämme toivossa, odotamme kaupungin päätöstä ja vasta sen jälkeen katsomme, mitä meidän tulee tehdä, Kykkänen toteaa.

Vain kurssit joustavat

Mahdolliset säästöt on etsittävä kurssitarjonnasta, sillä opetukseen menevät henkilöstökulut muodostavat noin 80 prosenttia koko liikelaitoksen menoista.

– Tänä vuonna opetukseen kuluu yhteensä 5,6 miljoonaa euroa, mutta joudumme supistamaan ensi vuodelle henkilöstökuluja 4,9 miljoonaan euroon. Käytännössä se merkitsee lukiokurssien määrän vähentämistä, toteaa kuntayhtymän talousjohtaja Reijo Lehtonen.

Seuraavaksi eniten rahaa, noin 1,3 miljoonaa, menee kiinteistökuluihin. Lukiolaisten ruokailu maksaa puoli miljoonaa.

Hallinnon osuus liikelaitoksen menoista on pieni, vain 145.000 euroa.

– Pyöritämme organisaatiota yhdellä rehtorilla vähemmän kuin Hämeenlinnan kaupungin aikana, vaikka minä olen mukana luvuissa liikelaitoksen johtajana.

Koska lukion opiskelijat kustantavat kaikki oppimateriaalinsa itse ja tilat kuuluvat kaupungille, liikelaitoksella ei ole investointeja, joista se voisi säästää.

– Kahdeksan miljoonan euron liikevaihdosta pystymme omilla päätöksillämme vaikuttamaan vain noin yhteen prosenttiin kuluista.

– Ikävä puoli on, että kurssit joustavat. Se on Hämeenlinnan nuorilta pois. He ovat aikanaan heikommassa asemassa kilpaillessaan muiden paikkakuntien opiskelijoiden kanssa jatko-opintopaikoista, Kykkänen pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic