Kanta-Häme

Lukioremontti maksaa ainakin kuusi miljoonaa

Suuri kouluverkkopalapeli saattaa merkitä sitä, että Hämeenlinnan kantakaupungissa toimii aikaa myöten vain yksi lukio.

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on teettänyt lasten ja nuorten lautakunnan pyynnöstä selvityksen, millaisia investointeja lukioiden yhdistäminen merkitsisi.

Jos otetaan huomioon pelkästään neliöt ja investoinnit, edullisin tilaratkaisu olisi Kaurialan lukion säilyttäminen nykyisellään ja Lyseon lukion sijoittaminen uudisrakennukseen Tavastian kampukselle. Tällöin puhuttaisiin 5-6 miljoonan euron kustannuksista.

– Se ei kuitenkaan ole toiminnallisesti järkevä vaihtoehto, koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja ja lukioliikelaitoksen vs. johtava rehtori Jouni Haajanen painottaa.

Hän muistuttaa, että jos lukiolaisia lähdetään siirtämään paikasta toiseen, siitä pitäisi olla ainakin toiminnallista hyötyä.

– Olisi yhteinen opettajanhuone ja yhteisiä tiloja oheispalveluille.

Lyseokin mahdollinen

Lukion keskittäminen Kaurialan lukion tontille rakentamalla sinne noin 2 500 neliön laajennus, olisi kustannuksiltaan lähes samanveroinen vaihtoehto kuin halvimmaksi noteerattu. Hinta-arvio liikkuu 6,4 miljoonan vaiheilla.

– Ongelmana tosin on, ettei siellä ole lainkaan rakennusoikeutta jäljellä ja tontti on muutenkin ahdas. Joka tapauksessa tarvittaisiin kaavamuutos.

Kustannuksiltaan seuraava vaihtoehto on keskittää lukio Lyseon tontille ja joko peruskorjata rakennuksista uudempi, joka on tällä hetkellä pääosin yläkoulun käytössä.

Tämän vaihtoehdon hinnaksi arvioidaan 6,7 miljoonaa euroa. Jos talo pantaisiin matalaksi ja rakennettaisiin tilalle uusi 3 800 neliön koulu, se maksaisi 8,7 miljoonaa euroa.

Iso palapeli

Kaikkein kallein vaihtoehdoista on uudisrakennus, johon mahtuisivat kaikki kantakaupungin lukiolaiset. Sen hinnaksi arvioidaan 17,5 miljoonaa euroa.

Tosin tämänkin vaihtoehdon kustannukset laskevat, jos se sijoitetaan Tavastian Hattelmalan kampukselle siten, että lukiolla ja ammattiopistolla on yhteisiä tuki- ja oheistoimintojen tiloja.

Taustalla lukioselvityksessä on se, että kosteusvauroiden vaivaamille yläkouluille pyritään löytämään tiloja nykyisistä lukioista. Kouluverkkopalapelissä on runsaasti muitakin osia, joten Haahtelan rakennustekninen hintaselvitys ei vielä anna osviittaa tulevista päätöksistä.

Tavastian hallitus merkitsi selvityksen tiedoksi. Se menee seuraavaksi lasten ja nuorten lautakunnan käsittelyyn. (HäSa)