Kanta-Häme

Lukiouudistus voi tulla opiskelijoille kalliiksi

Lukiokoulutuksen uuden opetussuunnitelman perusteiden pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä. Uuden suunnitelman myötä myös oppikirjojen vaatimukset muuttuvat.

Uusista perusteista on ollut nähtävillä vasta luonnoksia. Perusteet ovat valtakunnalliset, ja niiden pohjalta opetuksen järjestäjät laativat omat opetussuunnitelmansa.

Opetushallituksen opetusneuvoksen Tiina Tähkän mukaan opetussuunnitelman perusteet päivitetään, ja odotettavissa on monia muutoksia.

– Muutoksia tulee eri oppiaineiden ja kurssien sisältöihin ja tavoitteisiin. Tulee varmasti olemaan oppimateriaaleja, jotka poistuvat muutosten myötä käytöstä.

Esimerkiksi uskonnon opetus uusitaan kokonaan.

Uusien oppimateriaalien käyttöönotto saattaa olla opiskelijalle kallis muutos. Kolmen vuoden aikana oppikirjoihin voi mennä jopa pari tuhatta euroa. Suuri osa lukio-opiskelijoista myy tästä syystä kirjansa käytettyinä eteenpäin.

Lyseon lukion toisen vuoden opiskelijat Veera Oja-Lipasti ja Erik Elagin ovat ostaneet suuren osan kirjoistaan käytettyinä. Silti niihin kuluu keskimäärin yli sata euroa joka jaksossa.

– Jaksoja on viisi, ja jokaisen alussa täytyy ostaa kursseille kirjat. Käytettynäkin kirja saattaa maksaa parikymppiä, Elagin kertoo.

Opetussuunnitelman muuttuessa kirjoja pitää todennäköisesti ostaa enemmän uutena.

Odotettavissa on, että opetussuunnitelman uudistuessa digimateriaaleja aletaan käyttää enemmän. Myös sähköisten ylioppilaskirjoitusten käyttöönottaminen painostaa digitaalisuuteen.

Uusien perusteiden mukaan laadittujen opetussuunnitelmien on tarkoitus astua voimaan 1. elokuuta 2016.

Oppikirjoista ja -materiaaleista päätetään paikallisesti. Lukioiden ja koulutuksen järjestäjien vastuulla on, että käytössä on materiaaleja, jotka vastaavat uutta opetussuunnitelmaa.

Tähkän mukaan oppimateriaalia voidaan tuottaa myös kurssien aikana yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Kustantajat ovat jo reagoineet tuleviin. Lyseon lukion rehtorin Pieta Tukkimäki-Hildénin mukaan tietoa ei silti ole vielä tullut siitä, kuinka pian uusia oppikirjoja olisi odotettavissa. Kustantajienkin on odotettava uusia perusteita, sillä uusi materiaali luodaan niiden pohjalta.

– Kun opetussuunnitelman perusteet valmistuvat, saamme varmasti tarkempaa tietoa. Kiire voi tulla, jos uudet kirjat halutaan käyttöön heti vuoden päästä. Uusien vaatimusten laajuus ja uusien materiaalien julkaisuajat eivät ole tiedossa.

Joidenkin opettajien mielestä osa nykyisistä oppikirjoista on vanhanaikaisia. Lyseon lukion historian ja yhteiskuntaopin opettajan Tiia Taskisen mukaan on jo aikakin päivittää tietoja.

– Esimerkiksi yhteiskuntaopin kohdalla asiat muuttuvat niin nopeasti, että vaikka uusia painoksia on tehty, on niissä silti vanhentunutta tietoa. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020