Kanta-Häme

Lukkosepiltäkin vaaditaan nyt Poliisihallituksen myöntämä toimilupa – "Varmistetaan, että taustat ovat kunnossa"

Sääntelyn kiristymisen arvioidaan pudottavan pelistä epäluotettavia villejä yrittäjiä.
Hämeen Lukon varatoimitusjohtaja Mikko Järvenpää on tyytyväinen lukkoalan sääntelyn lisäämiseen. Kuvassa Järvenpää ja Abloyn uuden sukupolven digitaalinen lukko, joka saa tarvitsemansa sähkön avaimen liikkeestä ilman ulkoista energianlähdettä. Kuva: Esko Tuovinen

Lukkoliikkeiden ja muun turvasuojausalan sääntely kiristyy vuodenvaihteessa. Ensi tiistaista lähtien jokaisella lukitus-, kulunvalvonta- ja hälytysjärjestelmiä asentavalla ja korjaavalla yrityksellä on oltava Poliisihallituksen myöntämä turvallisuusalan elinkeinolupa.

– Tällä varmistetaan, että yritysten vastuuhenkilöiden taustat ovat kunnossa. Asiakkaat voivat olla entistä varmempia palvelun luotettavuudesta, sanoo lukkosepänliikkeitä edustavan Suomen Turvaurakoitsijaliiton toimitusjohtaja Ona Gardemeister.

Lukkofirmojen tietoja asiakkaiden kiinteistöistä voisi helposti käyttää rikollisiin tarkoituksiin.

Gardemeister kehuu myös uudistukseen sisältyvää muutosta, jonka myötä vähintään viiden hengen yrityksistä pitää löytyä vähintään yksi alan erikoisammattitutkinnon suorittanut henkilö.

– Se lisää yrityksissä myös lainsäädännön tuntemusta.

Työntekijöiltä vaadittava turvasuojaajakortti muutettiin yrityssidonnaiseksi. Se on voimassa entiseen tapaan viisi vuotta kerrallaan.

– Aiemmin sellainenkin kaveri, jolla ei ollut puhtaita jauhoja pussissa, pystyi pitämään korttia itsellään myös potkujen jälkeen, Gardemeister sanoo.

Suomen Turvaurakoitsijaliittoon kuuluu hieman yli 80 yritystä, joilla on yhteensä vajaat 150 toimipistettä.

– Vain muutama näistä yrityksistä ei ole vielä hakenut uutta elinkeinolupaa.

Liiton ulkopuolisten mutta valtuutettujen yritysten toimipisteitä on 30–40. Epämääräisempiä ”villejä” pikkuyrityksiä on arviolta 50–70.

Gardemeisterin mukaan epärehelliset yrittäjät saattavat esimerkiksi myydä vanhuksille törkeän ylihintaisia tuotteita ja pelotella heitä perusteettomilla kauhukuvilla.

Hän kertoo, että turvallisuusalan elinkeinoluvan edellytyksiin kuuluu myös riittävä taloudellinen pohja.

Hämeenlinnalaisen Hämeen Lukon varatoimitusjohtaja Mikko Järvenpää pitää luvanvaraisuutta positiivisena muutoksena, samoin sitä, että lukkoliikkeen vastaavalta hoitajalta vaaditaan erikoisammattitutkintoa.

– Tämä on alalle hyvä ja tervetullut uudistus, hän summaa.

Yksityinen turvallisuusala tuli luvanvaraiseksi jo 1.1.2017, mutta siirtymäaika jatkui vuoden 2018 loppuun.

Lukkoliikkeiden määrä on vuosien saatossa vähentynyt, Gardemeisterin mukaan yritysostojen kautta.

– Lukkoseppien hommat eivät ole vähentyneet, päinvastoin. Työnkuva on laajentunut erittäin paljon viimeisten 10–15 vuoden aikana.

Kehitys johtuu lukkojärjestelmien sähköistymisestä ja digitalisaatiosta. HäSa