Kanta-Häme

Lukudiplomilla pääsee uimaan, mutta yläkoululaiset haluaisivat rahaa

Oppilaat pohtivat, että rahapalkinto olisi tehokkaampi.
Yläkoululainen saa pronssidiplomin lukemalla vain neljä kirjaa.

Vihreiden valtuustoaloite siitä, että nuoria pitäisi kannustaa suorittamaan lukudiplomeja, etenee. Diplomin suorittaja saa piakkoin ilmaisen lipun uimahalliin.

Yhteensä 27 valtuutetun allekirjoittama aloite ehdottaa, että varsinkin yläkoululaisia kannustetaan suorittamaan lukudiplomeja.

Hämeenlinnan kirjasto innostaa yhteistyössä koulujen kanssa nuoria suorittamaan diplomeja. Niitä on erilaisia ja niitä saa luettuaan määrätyn määrän kirjoja.

Vuosittain diplomeja on suoritettu noin tuhat, suurin osa alakoulussa. Esimerkiksi viime vuonna diplomeista vain 50 meni yläkoululaisille.

Aloitteen tekijät huomauttavat, että ongelmat kielen kehityksessä ennustavat ongelmia myös sosiaalisissa taidoissa. Riittävien luku- ja kirjoitustaitojen turvaaminen ehkäisee syrjäytymistä ja vähentää eriarvoisuutta.

Tällä hetkellä lukudiplomin suorittaja saa hyvän ja monipuolisen lukuelämyksen lisäksi palkinnoksi diplomin suorituksestaan. Yläkoulussa tämä ei enää tunnu riittävän.

Aloitetta valmisteltaessa kannustamisesta kysyttiin muutamalta äidinkielenopettajalta sekä muutamilta oppilailta.

Opettajien mielestä pakko ei toimi, vaan pitää olla kannustimia. He ehdottivat palkinnoiksi mm. elokuvalippuja tai lahjakorttia kirjakauppaan jne.

Oppilaat epäilivät kannustimien vaikutuksia. Esimerkiksi elokuvalippua pidettiin aika pienenä palkkiona. Jotkut oppilaat olivat sitä mieltä, että rahapalkinto voisi toimia paremmin.

Kokeilu kuitenkin käynnistetään aloitteen mukaisella uimahallilipulla. Yläkoululaisille tarjotaan mahdollisuus lukudiplomin suorittamisen jälkeen ilmaiseen uimahallikäyntiin.

Yläkoulut toimittavat lukudiplomin suorittaneiden nimet Hämeenlinnan Liikuntahalleille kerran lukukaudessa, jonka jälkeen liikuntahallit postittavat liput kouluille, jossa koulu jakaa ne diplomin suorittaneille. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020