fbpx
Kanta-Häme

Lukuisia vanginvartijoita epäillään tietojen urkkimisesta

Lähes 30:a Hämeenlinnan ja Riihimäen vanginvartijaa epäillään henkilörekisteririkoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisista. Esitutkinta vartijoita kohtaan lähti liikkeelle, kun paloittelumurhaaja Markus Pasi Pönkä pyysi Rikosseuraamuslaitokselta tietoja häntä koskevista rekisterihauista, ja ne tiedot myös luovutettiin.

Maanlaajuinen, yli 20 toimipaikkaa ja 200 vartijaa kattava tutkinta on nyt valmistunut suurelta osin ja siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjäryhmän vetäjän Krista Soukolan mukaan epäillyt vartijat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Useimmat epäilyt henkilörekisteririkoksista ovat jo vanhentuneet ja myös virkavelvollisuuden rikkomiset ovat vanhentumassa.

– Vakaa aikomus on saada juttuja pakettiin ennen niiden vanhenemista. Syyteharkinnassa pohditaan, ovatko haut tehty virkatehtäviin liittyen vai ei, Soukola sanoo.

Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jyri Nikander vahvistaa, että Pöngän tietojen luvattomasta katselusta syyteharkintaan on edennyt tähän mennessä 18 Hämeenlinnan vanginvartijan epäilyä.

– Muutama tapaus on vielä esitutkinnassa. Tähän mennessä olen tehnyt kaksi syyttämättäjättämispäätöstä, joista toinen koskee Hämeenlinnan vankilaa.

Syyttäjät kertovat, että useat epäillyt vartijat ovat käyttäneet perusteluna tietojen katsomiselle koulutuksen aikana annettua ohjeistusta käyttää järjestelmää mahdollisimman paljon.

– Siihen on paljon vedottu. Ohjeistus ei kuitenkaan ylitä sitä, että kyse täytyy olla virkatehtävästä, Soukola sanoo.

Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa kuvaa tutkintaprosessia varsin työlääksi.

– On ollut ristiriitaa siinä, miten on koulutettu ja ohjeistettu, ja mitä laki sanoo. Tämä on ollut oppimisen paikka.

Vankilavirkailijoiden liitossa pidetään tutkinta- ja syyteprosessia “älyttömänä”.

– Pönkä on tehnyt mielettömän määrän valituksia eri viranomaisista. Tämän jutun tutkimiseen on käytetty valtava määrä henkilötyövuosia, mutta uskomme kaikkien epäilyjen päätyvän syyttämättä jättämiseen sillä kyse on työhön liittyvistä hauista, sanoo liiton varapuheenjohtaja Antti Santamäki.

Santamäki työskentelee Riihimäen vankilassa, jossa epäiltyjä on vajaa kymmenkunta.

– Rekisteri on meidän työkalu, jonka käyttöä nämä tutkintapyynnöt ovat rajoittaneet. Vartijoiden turvallisuus on myös asetettu uhan alaiseksi, kun tietoja hauista on luovutettu vaarallisille vangeille.

Liiton puheenjohtaja Jari Tuomela kertoo, että korkein hallinto-oikeus on todennut toukokuussa RISEn antaneen tietoja liian löysästi Pöngälle. VVL on tehnyt tutkintapyynnön poliisille RISEn keskushallinnon toiminnasta.

– Tietoja vartijoiden nimistä ovat kyselleet erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvät vangit. Enää tietoja ei ole onneksi annettu. HäSa

Päivitetty klo 15.11

Menot