Kanta-Häme

Lukuteatteri piirtää näytelmän verkkokalvoille

On iltamyöhä. Joukko nuoria miehiä on saanut omasta mielestään mainion idean. Jake ja Immu lähestyvät pimeään alikulkutunneliin saapuvaa Määtän tyttöä neito pulassa-tekosyyn varjolla. Oikeasti kiikarissa on olkapäällä keikkuva käsilaukku rahapusseineen.

Pojat tiedustelevat saako tyttöä saattaa, jottei turhaan tarvitse olla peloissaan. Määtän tyttö tuumaa sen jo vain käyvän, sillä hän ei toki toivo poikien joutuvan pelkäämään.

Kymmenkunta tuolit ringiksi järjestänyttä näytelmän lukijaa räjähtää iloiseen nauruun, siitäkin huolimatta, ettei sitä käsikirjoituksessa lue.

Teatteri …tulee tykö

Hämeenlinnan kaupunginteatterin ja kirjaston välinen liitto on poikinut uudenlaisen konseptin. Kaupunginteatterin näyttelijän Henna-Maija Alitalon luotsaama kirjastoteatteri kokoaa Hämeenlinnan kirjastoissa lukuryhmiä, joissa tulevan syksyn ensi-iltanäytelmiä luetaan ääneen.

Ensimmäisessä lukuteatterissa tutustuttiin Paavo Rintalan näytelmään Pojat. Alitalon mukaan lukupiiri on yleinen työmetodi myös teatterilla, kun näyttelijät tutustuvat ensi kertaa yhdessä käsikirjoitukseen.

– Tämä on aivan ihanaa! Tarina pyörii elokuvan lailla silmien edessä koko lukemisen ajan, pääkirjastossa järjestettyyn lukupiiriin osallistunut Kristiina Lauttia kertoo.

Aiempaa kokemusta niin näyttelemisestä tai muustakaan esiintymisestä ei vaadita. Kirjastoteatterin tarkoitus on paitsi osallistaa yleisöä, myös tuoda teatteri niiden luo, jotka eivät muuten siellä tapaa käydä.

Useimmat paikalle tulleista kertovat kuulleensa lukuteatterista vasta saman päivän aikana.

Alussa hahmo …on tyhjä taulu

Teksti ja näytelmä virtaa eteenpäin kuin omalla painollaan. Henna-Maija Alitalon jaettua roolit lukupiiriläisten kesken repliikit seuraavat toisiaan sutjakkaan tahtiin. Katsekontaktia ei tarvita, sillä tapahtumat elävät romaanin tavoin käsikirjoituksessa.

– Ei tässä edes ehtisi juuri katsoa muita, ettei vain putoa kärryiltä. Tekstiin pääsee kuitenkin aika helposti sisälle muutenkin, Asta Ruotsalainen sanoo.

Raimo Lehto sanoo kokeneensa ajoittain, että omaan suorituksen ei osaa eläytyä.

– Kyllä se välillä tuntui vähän tönköltä, se lukeminen. Oli vaikea hahmottaa tarinaa ja että mitä seuraavaksi oikein tapahtuu.

Alitalo lohduttaa, ettei hahmo voikaan olla niin sanotusti valmis ensimmäisellä läpilukukerralla. Hänen mukaansa juuri matka kohti esitystä on usein kaikkein mielenkiintoisin.

– Mitä paljaampia hahmot alussa ovat, sitä parempi. Hahmon kehittymiselle on hyvä jättää rauhassa tilaa, eikä lyödä heti alussa lukkoon vaikkapa paksua Savon murretta.

Kaikki lukuteatteritapahtumiin osallistuneet pääsevät alennuslipulla Hämeenlinnan teatteriin katsomaan Pojat-näytelmän 28.9. klo 14 ja Kuningas näyttämöllä -näytelmän 9.11. klo 14.

Esitysten jälkeen teatterin lämpiössä vaihdetaan tuntemuksia ja keskustellaan nähdyistä näytelmistä näyttelijä Henna-Maija Alitalon johdolla. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020