Kanta-Häme

Lulu Ranne otti eduskunnassa heti näkyvän roolin, jo ensiesiintyminen herätti huomiota – Katso video

Perussuomalaisten Lulu Ranne: Vastuun saaminen riippuu kansanedustajasta itsestään ja hänen omasta asenteestaan.
Kiirettä pitää oppositiossakin, kertoo Lulu Ranne. 48-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja on tyytyväinen vastaanottoonsa eduskuntaryhmässä. Kuva: Sara Aaltio. Kuva: Sara Aaltio
Kiirettä pitää oppositiossakin, kertoo Lulu Ranne. 48-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja on tyytyväinen vastaanottoonsa eduskuntaryhmässä. Kuva: Sara Aaltio

– Kaikenlaisia yllättäviä äkillisiä asioita ja tehtäviä on tullut enemmän kuin etukäteen oletin. Ja ellen olisi kaikesta niin innostunut, osaisin varmaan rajata tiukemmin sitä, mihin perehdyn ja osallistun, sanoo kansanedustaja Lulu Ranne (ps.).

Hämeen piirin äänikuningatar on hamunnut heti näkyvää roolia perussuomalaisten eduskuntaryhmässä. Hän on myös päässyt väittelemään televisioon ja radioon.

– Minut on otettu ryhmässä hirveän hyvin vastaan. Sain tuoreena kansanedustajana esimerkiksi pitää ryhmäpuheen julkisen talouden suunnitelmasta, Ranne kertoo.

– Meille kansanedustajille tuli tasa-arvokysely, jossa kyseltiin syrjinnän ja epätasa-arvoisen kohtelun kokemuksista. En ole huomannut täällä mitään merkkejä sellaisesta, päinvastoin. Kaikki on ihan omasta itsestä ja asenteesta kiinni.

Valiokunnissa EU-asioita ja taloutta

Hämeenlinnalainen Ranne istuu suuressa valiokunnassa ja varajäsenenä valtiovarainvaliokunnassa, jossa varajäsenilläkin on läsnäolopakko ja velvollisuus osallistua jaostotyöhön. Hän on kunta- ja terveysjaostossa sekä sivistys- ja tiedejaostossa.

– Valtiovarainvaliokunta jaostoineen kokoontuu kuusi kertaa viikossa ja suuri valiokunta kaksi kertaa viikossa, ja ne ovat vaativia ja raskaita paikkoja.

Suuri valiokunta käsittelee pääasiassa EU:hun liittyvää kansallista valmistelua.

– Sinne tulevat kaikki isot asiat ja kaikki niihin liittyvä tieto. Siellä voi myös kysellä asioita suoraan kuultavina olevilta ministereiltä.

Lisäksi Rannetta työllistävät Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajuus ja Finnveran hallintoneuvosto.

Ranne perää ryhtiä julkiseen taloudenpitoon.

Paukut alkupään ongelmiin

Ranne sanoo saaneensa valtiovarainministeriön budjettimuistioihin omaakin kädenjälkeään muun muassa kuntatalouteen liittyvissä asioissa. Hän on muutenkin profiloitunut nimenomaan julkisen sektorin talouskurin peräänkuuluttajaksi.

Vaalikauden loppuun mennessä Ranne haluaa vaikuttaa muun muassa kuntatalouden tervehdyttämiseen.

– Se on ihan hirvittävässä tilanteessa. Kriisikuntakriteerejä pitää kiristää. Kuntien tekemisiin on puututtava matalammalla kynnyksellä.

Yleisestikin ottaen Ranne löisi paukut mieluummin alkupään ongelmanratkaisuun kuin jälkihoitoon.

– Erityisesti perhe- ja koulutuspolitiikan painopisteitä on muutettava. Vauva- ja lapsiperheiden tuki, varhaiskasvatus ja peruskoulu tarvitsevat nykyistä merkittävästi suuremman osuuden henkilöresursseista.

Oppositioedustajien vaikutusmahdollisuudet rajoittuvat lähinnä keskustelun herättämiseen ja vaihtoehtoisten ratkaisujen tarjoamiseen. Ranne luonnollisesti toivoo, että hallitus taipuisi kuuntelemaan myös opposition ehdotuksia, ”kun omat hommat menevät pieleen”.

”En ole äärihöpöttäjä”

Suuressa salissa Ranne on pitänyt tähän mennessä 40 puheenvuoroa.

– En ole mikään äärihöpöttäjä vaan varmaan aika keskitasoa. Tykkään siitä, että kun puhun, minulla on myös oikeaa asiaa, ei vain sitä, että ”ihanaa, me halutaan mummuille ja lapsille kaikkea hyvää”.

Ranteen ensimmäinen pönttöpuhe poiki pienimuotoisen hässäkän ja tukun debattipuheenvuoroja. Se käsitteli muun muassa lapsiperhepolitiikkaa ja syntyvyysongelmaa. Hänen mukaansa hallituspuolueiden edustajat hermostuivat sanavalinnasta ”suomivauva”.

Jo Ranteen sisääntulo täysistuntosaliin noin kuukautta aiemmin noteerattiin – viihdejulkisuudessa. Seiska raportoi hänen räväkästä pukeutumisestaan ja hehkutteli muun muassa ”kiiltävää mustaa nahkaa” ja ”paljasta reittä”.

– Minulla oli ihan normaalit perusvaatteet ja nahkatakki, Ranne naureskelee. HÄSA

Juttusarjassa haastatellaan uusiin tehtäviin nousseita kantahämäläisiä kansanedustajia.

Jatkossa Ranne pyrkii rauhoittamaan viikonloput jatkuvilta työhön liittyviltä menoilta.

Päivän lehti

29.1.2020