Kanta-Häme

Lulu Ranne vaatii oikaisua kaupunginhallituksen päätöksestä

Kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne (ps.) on jättänyt oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen tutkintapyyntöpäätöksestä.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 25.4., että Ranteesta tulee aloittaa kuntalain 5. luvun pykälän 40 mukainen menettely. Pykälä viittaa virheelliseen menettelyyn luottamustoimessa. Lisäksi kaupunginhallitus päätti jättää poliisille tutkintapyynnön Ranteesta sen selvittämiseksi, onko Ranteen toimissa syytä epäillä rikosta.

Kaupunginhallitus päätti asiasta äänestystuloksella 7–3. Päätös perustui hallituksen luottamusta puntaroineen tilapäisen valiokunnan esitykseen. Kaupunki toimitti poliisille tutkintapyynnön viime viikolla.

Kaupunginlakimies Merja Korhonen toteaa, että kuntalain pykälän 91 mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.

– Kyseinen kaupunginhallituksen päätös koskee valmistelua, eikä siitä ole oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä lopullisesta päätöksestä, Korhonen sanoo.

Kaupunginhallituksen pöytäkirjassa kuitenkin luki kyseisen pykälän päätösosion kohdilla, että muutoksenhaun voisi tehdä. Korhosen mukaan pöytäkirjassa on tältä osin virhe. Virhe korjattiin maanantain aikana.

Ranne on sunnuntaina 8.5. päivätyssä oikaisuvaatimuksessaan kirjoittanut, että kaupunginhallituksen päätös pitää kumota ja ettei kaupunginhallitukselle toimitetun aineiston perusteella ole syytä lähteä jatkotoimiin.

– Päätöksentekoprosessi pohjautuu tilapäisen valiokunnan kuulemisiin ja lausuntoon, joiden ei voida katsoa olleen puolueettomia, Ranne kirjoittaa 14-sivuisessa oikaisuvaatimuksessaan.

Ranne katsoo, että hän on noudattanut lakeja ja toiminut päätöksenteossa kaupunkilaisten edun mukaisesti.

Korhonen kertoo, että virheellisen pöytäkirjamerkinnän vuoksi kaupunginhallitus voi ottaa oikaisuvaatimuksen käsittelyynsä, mutta päättää olla tutkimatta sitä. Vastaavasti Ranne voi vetää oikaisuvaatimuksensa pois.

– Vaihtoehtoisesti kaupunginhallitus voi käsitellä oikaisuvaatimuksen sen jälkeen, jos kaupunginhallitus päättää asiasta lopullisesti, sanoo Korhonen. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic