Kanta-Häme

Lulu Rannekin ehkä sivuun luottamustoimista

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne (ps.) saattaa joutua väliaikaisesti sivuun luottamustoimistaan samaan tapaan kuin hänen kollegansa Kari Ilkkala (ps.).

Kaupunginjohtajat nimittäin esittävät kaupunginhallitukselle, että Ranne pidätetään kaikista luottamustoimistaan vireillä olevan poliisitutkinnan ja sitä mahdollisesti seuraavan oikeudenkäynnin ajaksi. Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina.

Taustalla on pitkäaikainen kiistely, joka alkoi niin sanotusta Levi-gatesta keväällä 2013 ja joka vain kiihtyi Sunny Car Centeriä koskevissa asioissa.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 25. huhtikuuta aloittaa Lulu Rannetta koskevan kuntalain 5 luvun 40 pykälässä tarkoitetun menettelyn, ja tämän seurauksena nyt sitten esitetään Ranteen pidättämistä luottamustehtävistään. Mikäli kaupunginhallitus on samoilla linjoilla kaupunginjohtajien kanssa, asiasta tekee lopullisen päätöksen valtuusto.

Kuvio on osittain sama kuin Kari Ilkkalan kohdalla. Valtuuston varapuheenjohtaja siirsi maaliskuussa omalla päätöksellään Ilkkalan sivuun luottamustoimista, ja valtuusto teki saman päätöksen vähän myöhemmin.

Ilkkalasta esiin tulleiden asioiden takia valtuusto nimesi valtuutetuista koostuvan tilapäisen valiokunnan, joka sittemmin esitti koko kaupunginhallituksen erottamista. Sen jälkeen valtuusto valitsi entiset nimet – Kari Ilkkalaa lukuun ottamatta – uuteen kaupunginhallitukseen.

Tilapäinen valiokunta katsoi saamiensa selvitysten perusteella, että olisi selvitettävä, onko Lulu Rannekin toiminut velvollisuuksien vastaisesti kaupunginhallituksessa.

Kaupunki on tehnyt myös tutkintapyynnön poliisille. Tämä johtuu siitä, että tilapäisellä valiokunnalla ei ole ollut mahdollista tarkistaa, ovatko sille esitetyt väitteet todenperäisiä.

Lulu Ranne on antanut kaupunginhallitukselle selityksen, jossa hän kiistää menetelleensä luottamustoimessaan velvollisuuksiensa vastaisesti. Hän myös kiistää syyllistyneensä luottamustoimessaan mihinkään virkarikokseen.

Ranne katsoo, että tilapäisen valiokunnan asiakirjoista on salattu omavaltaisesti tietoja, joita ei olisi pitänyt lain perusteella salata. HäSa

Päivän lehti

14.8.2020