Kanta-Häme

Lulu Ranteesta ehkä tutkintapyyntö poliisille

Kaupunginhallitus käsittelee kaupunginhallituksen jäsenen Lulu Ranteen (ps.) poliittista tulevaisuutta ensi maanantaina. Pohjaesitys perustuu tilapäisen valiokunnan arvioon.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esittävät, että Ranteen kohdalla aloitetaan kuntalain 40 pykälän mukainen menettely.
 

Pykälä viittaa virkarikokseen tai muuten virheelliseen menettelyyn luottamustoimessa. Esityksenä on myös, että Ranteesta tehtäisiin tutkimuspyyntö poliisille.

Esityksiä perustellaan tilapäisen valiokunnan selvityksissä esille tulleilla seikoilla. Yksi niistä on epäily, että Ranne oli mukana järjestämässä ns. Levi-gatea.

Kyse oli kaupungin strategisten yhtiöiden järjestämästä seminaarista, joka sai suurta julkisuutta. 

Ranne on aikaisemmin vakuuttanut, ettei tiennyt seminaarista tai siihen liittyneestä mediamanööveristä mitään. Valiokunta löysi viitteitä, ettei tämä ole totta.

Toisena asiana viitataan samaisissa selvityksissä esille tulleisiin väitteisiin, että Ranne olisi vuotanut tietoa kaupunginhallituksen keskusteluista tuntemalleen toimittajalle vuosikausia.

Lisäksi on vielä epäily, että myös Ranne olisi vähintäänkin tiennyt ns. Sambia-vuodosta, jonka hänen puoluetoverinsa Kari Ilkkala on tunnustanut.

Ilkkala on sen vuoksi tällä hetkellä poliisitutkinnassa sekä pidätettynä luottamustoimistaan.
 

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että Ranteelta pyydetään lausunto 18. toukokuuta mennessä. Sen jälkeen palattaisiin jatkotoimiin, joihin voi kuulua myös pidättäminen luottamustoimista poliisitutkinnan ajaksi.

Tilapäinen valiokunta siirsi asian kaupunginhallitukselle, koska katsoi, ettei se kuulunut omaan toimivaltaansa.

Valiokunta arvioi, että Ranteen toiminta ja menettelytavat kaupunginhallituksessa ja sen ulkopuolella luottamustoimeen liittyen on asetettu kyseenalaisiksi. Valiokunta ei voinut enää ristiriidattomasti luottaa hänen tapaansa hoitaa kaupunginhallituksen asioita kaupungin edun mukaisesti.

Ranne on kiistänyt kaikki häneen liitetyt epäilyt.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantain kokouksessa. HÄSA

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic