Kanta-Häme

Lulu Riikonen: ”Miksi konsernijaosto pidettiin pimennossa seminaarista?”

 

Hämeenlinnan elinkeinokonsernin yhtiöiden hallitukset kokoontuivat viime viikolla Leville seminaariin, jossa tehtiin alustavia linjauksia yhtiörakenteen tiivistämisestä ja toimijoiden mahdollisesta vähentämisestä. Kaupunginvaltuutettu Lulu Riikonen (ps.) oli tyrmistynyt kuultuaan seminaarista vasta sunnuntai-iltana, kun Hämeen Sanomien toimittaja pyysi häneltä kommenttia seminaarista annettuun mediatiedotteeseen.
 
– Tieto seminaarista tuli minulle aivan puskista, vaikka olen kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja konsernijaoston 1. varapuheenjohtaja, Riikonen väittää.
 
– Julkisesti SDP ja Kokoomus puhuvat kauniita avoimuuden ja yhteistyön parantamisesta muun muassa kaupungin yhtiöiden osalta. Tämä ylläri kielii kyllä jotakin aivan muusta.
 
Riikosen mukaan tiedotteessa ilmaistut asiat pitäisi valmistella ja käsitellä konsernijaostossa, jonka tehtävänä on tehdä esityksiä kaupunginhallitukselle omistajapolitiikan linjauksista, yhtiöille asetettavista tavoitteista ja yhtiöiden kokonaisuuden kehittämisestä.
 
– Tiedotteen asioista ja kaupunkiomistajan kannasta siellä käsiteltyihin teemoihin ei ole päätetty kaupunginhallituksessa eikä toimintansa juuri aloittaneessa konsernijaostossa.
 
– Myöskään seminaarista ei ole kerrottu eikä päätetty virallisesti missään, eikä pöytäkirjoissa siis ole asiasta minkäänlaisia päätöksiä. Miksi konsernijaosto on ohitettu ja pidetty pimennossa seminaarista?
 
”Olisi voitu informoida”
Levillä mukana ollut kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja ja konsernijaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kertoo, että seminaarista päätettiin puoli vuotta sitten.
 
– Konsernijaostoa ei ollut olemassa silloin, kun asia on suunniteltu ja aikataulutettu, Vekka sanoo.
 
– Seminaari on ollut tiedossa yhtiöiden hallituksissa, eikä sitä ole millään tavalla salassa pidetty. Seminaarissa ei päätetty mitään ja siellä olevat asiat tulevat konsernijaoston käsittelyyn ja linjattaviksi ensi maanantain kokouksessa.
 
Eikö ole kuitenkin omituista, ettei konsernijaoston varapuheenjohtajalle kerrottu seminaarista mitään?
 
– Kyllä häntä olisi voitu informoida asiasta, mutta konsernijaostolla on ollut vasta yksi kokous, ja siihen aikaan asia ei tullut mieleen.
 
Seminaariin osallistunut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ihmettelee Riikosen väitettä seminaarin pimittämisestä.
 
– Kyseessä oli elinkeinoyhtiöiden hallitusten seminaari, josta on suuri joukko ihmisiä ollut tietoinen, mediaa myöten. Tuskin muuten olisi osattu lähettää valokuvaajiakaan lentokentälle lähtöä seuraamaan, Kiemunki arvelee.
 
– Riikoselle ei ehkä kukaan ole asiasta henkilökohtaisesti kertonut, mutta valmisteluja on tehty yhtiöiden hallituksissa, eikä konsernijaostoa ole mitenkään tahallaan pidetty pimennossa.
 
Kaupunkiuutisille on myös esitetty väitteitä, että seminaariin osallistumiseen olisi liittynyt jonkinlainen vaitiolovelvollisuus.
 
– Tuo on kyllä ihan naurettavaa, Kiemunki puuskahtaa.
 
– Minäkin olin päivitellyt facebookissa, että täällä sitä ollaan Levillä elinkeinoyhtiöiden seminaarissa ja tiedän monen muunkin jakaneen tietoa vastaavaan tyyliin.