Kanta-Häme

Lumenauraaja on pulassa ahtailla pihoilla

Lumenauraajan työ täyteen rakennetulla kerrostalotontilla muistuttaa pulmapeliä, jossa pitää saada palikat oikeaan järjestykseen yhtä kerrallaan liikutellen.

Kun lumivaipan ajaa pois yhdestä paikasta, se on kasassa tiellä toisaalla.

– Tässäkin pihassa lumen voi kasata vain pysäköintialueen reunaan, ja silloin se on lähes väkisin laitimmaisen auton tiellä, uudehkolla kerrostaloalueelle torstaina taiteillut lumenauraaja Marko Jaakonsaari kertoo.

Ahtaimmilla tonteilla jo reilun kymmenen sentin lumivaipan auraaminen pois kulkuväyliltä ja pysäköintialueilta on lähes mahdotonta. Seuraavan lumisateen jälkeen auraamisen lisäksi lumi pitää kuljettaa pois koko tontilta.

– On tämä melkoista sähläämistä. Pihoissa on koivua, istutusta, tolppaa ja leikkikenttää. Persläpipaikoiksi me näitä sanomme, lumenauraaja Marko Jaakonsaari naurahtaa.

Onko vain viihtyisyydellä väliä?

Rallin kaupungin lumenkaatopaikalle maksavat taloyhtiöiden osakkaat.

Jokainen kuorma kaupungin lumenkaatopaikalle maksaa veroineen noin 20 euroa. Kun lisäksi huoltoyhtiö veloittaa erikseen korvauksen kustakin lumilastista, nousee yhden kuljetuksen hinta jopa yli sataan euroon. Kuljetuksista kertyy satojen, jopa yli kahden tuhannen eurojen lisälaskuja taloyhtiöille vuosittain.

Isännöinti Kuvajan asiakkuusjohtaja Seppo Toivion mukaan taloyhtiöissä syntyy toisinaan ihmettelyä lumirallin ja lumenpudotusten kustannuksista.

– Kun muutenkin yritetään elää kohtuukustannuksin, kyllä ylimääräisten ajojen hinta herättää keskustelua.

Kuvajan mukaan taloyhtiöt eivät itse voi juurikaan vaikuttaa pihojen tilankäyttöön.

– Tontit ovat nykypäivänä pieniä ja rakennusmääräyksissä sanotaan, että autopaikkoja täytyy olla tietyn verran. Arkkitehdit haluavat tietysti tehdä viihtyisiä asuinympäristöjä, mutta joskus voisi myös ajatella, ovatko kaikki istutukset ihan asianmukaisia.

Lumiralli syö työaikaa

Huoltoyhtiöissä vähänkin reilumman lumimyräkän seuraukset ovat hyvin tiedossa, joten huoltosopimuksiin lumenajoa ei yleensä sisällytetä.

– Mikään huoltoyhtiö ei ole niin hullu, että nykyään tekisi sellaisia. Kaupungin läpi ajaminen lumenkaatopaikalle syö törkeästi työaikaa, sanoo Aluetalonmies A. Koskela oy:n yrittäjä Anssi Koskela.

Lumenauraaja Marko Jaakonsaarella on ongelmaan yksinkertainen ratkaisu.

– Pitäisi joskus saada arkkitehti tai kaavoittaja auraamaan suunnittelemiinsa pihoihin. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic