Kanta-Häme

Lumeton joulu lepäiltiin kylpypaljussa

– Ei päästy tänä jouluna pulkkamäkeen. Vuosi sitten lasketeltiin ja tehtiin lumiukkoja pikku-Nikon kanssa, päivittelee lahtelainen Eeva Onniselkä yhdessä miehensä Hannu Onniselän kanssa.

Onniselät viettivät joulun saunoen ja kylpien hirsimökissä Hausjärven Niklandiassa. Heille Oitin kupeessa piilotteleva jäkäläinen ja kallioinen erämaamaisema tarjoaa lepopaikan arjen keskelle.

Sää piti jouluvieraat vähissä

Lama ei näy lainkaan Hausjärven Niklandian lomamökeissä. Sää sen sijaan hiljensi joulun, jolloin kaksi mökkiä oli ensi kertaa aattona tyhjänä.

– Uudeksi vuodeksi on tulossa venäläisiä kaikkiin kolmeen mökkiin. Venäläisiä riittäisi vaikka pilvin pimein, kertoo Jarkko Niklander Niklandiasta.

Oittiin kuin varkain noussut lomamökkikylä vetää erityisesti nuoria aikuisia ja perheitä kotimaasta, vaikka myös venäläisten määrä on vahvasti kasvanut. Lähikaupungeista ja pääkaupunkiseudulta lähdetään harjumaisemiin rauhoittumaan.

Pääasiassa Pietarista saapuville venäläisille mökit tarjoavat mukavan majoituspaikan, josta käydään mökkielämän lisäksi Helsingissä tai lähikaupungeissa ostoksilla. Kotimaiset vierailijat taas vetäytyvät nauttimaan saunomisesta savusaunassa, paljukylvyistä ja grillailusta.

Kokiksi ja restonomiksi valmistunut Jarkko Niklander tekee pitkää päivää yrityksessä, jossa työskentelee yksin. Hän kertoo, että ajatus vuokrattavista mökeistä syntyi askel askeleelta.

Lammet saatiin kaivamalla

Kaikki alkoi, kun Jarkko Niklanderin äiti Pirjo ja isä Kalevi ostivat pienen maatilan metsineen. Metsää kaadettaessa syntyi ajatus kaivaa tilalle muutama lampi ja rantamökit.

– Kun kolme pientä ja yksi kolmen hehtaarin lampi ja mökit valmistuivat, päädyttiin vuokraamaan niitä ja siitä tämä alkoi.

Kalevi Niklander on sorvannut maanviljelyksen ohessa tilauksesta pyöröhirsisiä mökkejä ennen eläkkeelle jäämistään, joten mökkikylän mökitkin valmistuivat oman metsän puista sorvatuista hirsistä.

Kesäaikaan Niklandian mökkitarjonta lisääntyy, kun Niklanderin omistamia Puujoen ja Valkjärven kolmea rantamökkiä tarjotaan myös vuokralle.

Pikkulomat kysyttyjä

Niklandian valtti on, ettei lähimailla ole paljon muuta majoitusta tarjolla. Kesällä moni perhe yöpyy Niklandiassa ja huvittelee päivällä lasten kanssa Puuhamaassa Tervakoskella.

– Syksyllä ja talvella työkomennusmiehet asuvat arkipäivät mökeissä, joihin sitten perjantaina tulevat viikonlopunviettäjät. Mökit ovat aika tehokkaassa käytössä.

Koska Niklandiasta mökin voi vuokrata vaikka yhdeksi yöksi, mökkikylä on löytänyt oman markkinarakonsa. Vain harva mökkiyrittäjä vuokraa kesäaikaan mökkejä lyhyemmäksi ajaksi kuin viikoksi kerrallaan. Tavallisesti mökkeihin halutaan pitkäaikaiset vuokralaiset.

– Minulle lyhyet parin yön tai viikonlopun vieraat ovat hyviä asiakkaita. Tietysti siivoaminen teettää työtä, mutta toisaalta mökkien käyttöaste on hyvä.

Niklandiaan on löydetty pitämään sukujuhlia, syntymäpäiviä ja erityisesti polttareita.

– Kysytyin on kylpypalju. Meillä on sekä pieni että itse rakentamamme 15–20 hengen palju, joka on erityisen kova vetonaula.

Varsinkin yritykset tilaavat majoituksen oheen sekä elämysohjelmaa että Jarkko Niklanderin valmistamaa ruokaa. Yritys rakentuukin kolmesta osiosta: majoituksesta, pitopalvelusta ja kokoustilojen tarjonnasta. (HäSa)