fbpx
Kanta-Häme

Lumikengillä talsitaan omille poluille

 

Ensimmäisenä lumikengistä tulee mieleen Jack Londonin seikkailukertomukset, jossa erämiehet ja kullankaivajat etsivät onneaan umpihangesta ankarissa olosuhteissa. Lumikenkäily olikin raskaassa työssä käytettyjen apuvälineiden ohella myös suosittu harrastus 1800-luvun Pohjois-Amerikassa. 
 
Tällä vuosituhannella lumikengillä talsiminen näyttää olevan yhä voimissaan tehokkaana kunnon kohottamisen muotona.
 
Nokipannun tuoksuisia eräretkiä pitävät Rolf Snabb ja Anne Aartolahti jäivät lumikenkäilyn pauloihin jo 1990-luvulla.
 
– Lumikenkien idean hoksaa muutamassa minuutissa. Liikkuminen on normaalia kävelyä tehokkaampaa. Kunto kasvaa kohisten maastosta ja retken pituudesta riippuen, Aartolahti kertoo.
 
Elämyksellisiä… tutkimusmatkoja
 
– Nykypäivän kiireen keskellä lumikengät antavat hienot mahdollisuudet rauhoittua luonnon helmassa. Se on myös sosiaalista liikkumista eli sopii hyvin ryhmille ja perheille, Snabb huomauttaa.
 
Oman polun tamppaamisen ideana onkin, että lumikengillä pääsee myös sinne, minne esimerkiksi suksilla ei. Tutkimusmatkat lähiluontoon voivat olla elämyksellisiä ja virkistäviä kokemuksia.
 
– Lumikengät kantavat pehmeässäkin lumessa, koska niiden leveys jakaa kävelijän painon laajemmalle alueelle. Pohjan piikitys pitää liukkaallakin alustalla sekä ylä- ja alamäessä.
Ulkoilmakuntoilua…kelillä kuin kelillä
 
Hämeenlinnan Latu järjestää joka toinen viikonloppu eripituisia lumikenkäretkiä kolmesta kymmeneen kilometriin. Retket alkavat Ladun majalta tai etukäteen sovitusta paikasta retkikohteesta riippuen.
 
– Lajia voi harrastaa kelillä kuin kelillä. Retkille mukaan tarvitaan säähän sopiva ulkoiluasu, reppu sekä tukevat ja pitkävartiset jalkineet, joihin lumikengät kiinnitetään.
 
Lumikenkämalleja on kymmenittäin, joiden hinnat vaihtelevat kympeistä satasiin. Niitä saa myös lainaksi Ladun lumikenkäretkillä.
 
– Tärkeintä on reipas mieli ja luotto omiin lumikenkiinsä. Tukea voi ottaa myös leveäsompaisista sauvoista, mutta aluksi opetellaan kävelemään ilman. Jos osaa kävellä, osaa myös lumikenkäillä.
 

Menot