Kanta-Häme

Ahvenistolla uusitaan valot ennen lumetusta – Sappeessa lumitykit laulavat jo

Moottorirata saa uuden led-valaistuksen, joulukuussa lumetus alkaa uudella tykillä. Kalpalinnassa ollaan valmiudessa. Sappeessa lumitykit laulavat jo.
Tekolumi rinteessä kestää luonnon lunta paremmin.

Ahveniston moottoriradan lumetus alkanee joulukuun alussa, arvioi Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi.

– Radan valaistus uusitaan ensin. Sähköt edellä mennään, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan koko rata valaistaan jatkossa ledein. Ennen lumetusta rata- ja varikkoalue putsataan muun muassa hiekasta.

– Pitäisi olla pidempi parin kolmen pakkasasteen jakso, että lumettamalla saataisiin hiihtämiselle sopiva lumipatja. Räntälumella alustasta tulee jäinen.

Kaupunki on satsannut uuteen lumitykkiin. Joulukuussa lunta tykitetään kolmella tykillä. Nurmen mukaan uusi laite vastaa puoltatoista lumitykkiä tehoiltaan.

– Olemme tehneet radalle myös lisälenkkiä ensi kevään ampumahiihdon SM-kisoja silmällä pitäen. Maastosta on vedetty noin 60 puuta nurin, Nurmi kertoo.

Kalpalinnassa seitsemän tykkiä odottaa rinteessä ilmojen viilenemistä ja taivaan aukenemista.

– Meillä raja on pidempijaksoinen miinus viisi pakkasastetta, ennen kuin tykit alkavat laulaa. Ensi viikon keskiviikolle on luvattu koleampaa keliä. Jos taivas on pilvessä, ei lämpötilakaan tipu kovin herkästi, toimitusjohtaja Jarmo Kalpala kertoo.

Viime laskettelukauden aloitusta Kalpala kuvailee kelien puolesta kaikkien aikojen huonoimmaksi. Siihen nähden alkava kausi näyttää lupaavammalta.

– Pakkaset tulivat vasta vuodenvaihteessa, mutta vastapainoksi vielä pääsiäisenä olivat loisteliaat kelit.

Pälkäneellä sijaitsevan Sappeen Matkailukeskuksen laskettelurinteiden lumetus on aloitettu maanantai-iltana.

Matkailukeskus on investoinut viime vuosina lumetusjärjestelmäänsä uusimalla pumppaamo- ja kompressorikeskuksena. Tämän talven uutuus on automatisoitu testilinja, joka vahvistaa lumetusjärjestelmää.

Jos kelit suosivat, voidaan 30 hehtaarin rinnealue saada lumetettua jopa kolmessa viikossa.

– Jos lumetusolosuhteet paranevat, on mahdollista, että rinteet saadaan auki jo joulukuun alkupuolella, toteaa toimitusjohtaja Jouko Poukkanen Sappeen Matkailukeskuksesta.

Sappee valittiin viime keväänä jo kolmannen kerran Vuoden Hiihtokeskukseksi. Valinnan teki Suomen Hiihtokeskusyhdistys kevätkokouksessaan. HäSa

Päivän lehti

3.8.2020