Kanta-Häme

Lund vaatii kaupunginjohtajan luottamuksen tutkimista

Riihimäellä joudutaan laatimaan vuoden 2012 tilinpäätös uudelleen. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen hyväksyä tilinpäätös. Päätöksestä valitti demarien valtuutettu Mikko Lund.

Nyt Mikko Lund on esittänyt valtuustoaloitteena kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen luottamuksen tutkimista ja sen perusteella ehkä jopa erottamista. Lund odottaa kaupunginhallituksen tai – valtuuston asettavan tehtävään tilapäisen valiokunnan.

Tilinpäätös täydennetään liittein

Riihimäen kaupunginhallitus päätti maanantaina tyytyä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökseen ja valmistella vuoden 2012 tilinpäätöksen puutteellisine liitetietoineen uudelleen. Samalla pidetään huoli, että vuoden 2014 tilinpäätöksen liitteissä on hallinto-oikeuden liitteiltä edellyttämät tiedot.

Kaupunki tulkitsee hallinto-oikeuden päätöstä siten, että oikeus ei puutu varsinaiseen tilinpäätökseen, mutta pitää liitteiden tietoja puutteellisina. Tilinpäätöksen ei katsota antavan oikeita ja riittäviä tietoja kunnan toiminnasta ja taloudellisesta asemasta.

Kysymys on poistosuunnitelmasta, jonka aiheuttamia merkittäviä muutoksia ei ole perusteltu erikseen.

Aloite valtuustolle jo huhtikuussa

Tilapäisen valiokunnan asettamista esittävä valtuustoaloite on yksin Mikko Lundin allekirjoittama. Jotta valiokunta olisi asetettava ilman kaupunginhallituksen erillispäätöstä, aloitteen tekijöinä olisi pitänyt olla yli puolet valtuutetuista.

– Tulen konserni- ja hallintopalvelukeskuksen virkamiehenä valmistelemaan aloitteen keskustellen sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajan että varapuheenjohtajan kanssa. Kaupunginhallituksen arvioitavaksi jää, onko valiokunta tarpeen. Jos asia etenee, kaupunginjohtajan erottaminen edellyttäisi, että kaksi kolmannesta valtuutetuista äänestäisi erottamisen puolesta, kertoo kaupunginlakimies Hannu Tuominen.

Tuominen valmistelee aloitteen siten, että kaupunginvaltuusto saa asian käsiteltäväkseen jo huhtikuun kokouksessa.

Lund arvostelee talouden tilaa

Mikko Lund kritisoi, että kaupunginjohtaja ei ole saavuttanut tyydyttäviä tuloksia eikä aina noudattanut hyvän hallinnon toimintatapojen vaatimuksia. Lund perustelee esitystään tilapäisen valiokunnan asettamisesta tuloksettomilla talouden tasapainottamistoimilla.

Lisäksi Lund toteaa kaupunginjohtajan valmistelleen sekä vuoden 2009 tilinpäätöksen että vanhan linja-autoaseman kaavan. Valmistelun pohjalta tehdyt päätökset kumottiin hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Lisäksi Lund kantaa huolta, ettei kaupunginjohtajalta suju yhteistyö henkilöstön eikä ympäröivien kuntien kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic