Kanta-Häme

Lundin valitus puri hallinto-oikeudessa

Mattilan teollisuusalueen eteläosan kehittäminen on seissyt Riihimäellä. Kehitysyhtiö Tilat ja Kehitys on joutunut odottelemaan, että Hämeenlinnan hallinto-oikeus ratkaisee valitukset, jotka on tehty kehitysyhtiön ja kaupungin solmimasta maakaupasta.

Yhtiön tarkoitus on suunnitella Mattilanpellolle palvelujen ja tilaa vievän kaupan tehokkaasti markkinoitu alue.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on nyt kumonnut Riihimäen kaupunginvaltuuston marraskuussa 2013 Tilat ja Kehitykselle myöntämän 2,5 miljoonan euron lainan takauksen.

Demarien kaupunginvaltuutettu Mikko Lund valitti sekä lainan takauksesta että tonttikaupasta, jota varten laina otettiin. Hallinto-oikeus piti tonttikaupan ennallaan, mutta katsoi Kuntarahoitukselta hankitun lainan takauksen myöntämisen saattavan olla valtiontukea.

Lund totesi valituksessaan, että kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen on esteellinen, koska tämä toimi sekä myyjänä että ostajana. Keskiruokanen toimii Tilat ja Kehityksen hallituksessa.

Lund ei pidä riittävänä, että Keskiruokanen jääväsi itsensä asiaa käsiteltäessä. Hän saattoi kuitenkin johtavassa asemassaan vaikuttaa asiaan.

Hallinto-oikeus totesi, että jos kunta myöntää yritykselle takauksen edullisemmin kuin millä yritys olisi saanut vastaavan takauksen yksityisiltä rahoitusmarkkinoilta, niin tukeen sisältyy julkista tukea.

Lisäksi takauksen ei olisi pitänyt kattaa kuin 80 prosenttia koko lainamäärästä, kun se nyt myönnettiin koko summalle.

Tilat ja Kehityksen toimitusjohtaja Mika Herpiö kertoo, että parhaillaan pohditaan, valitetaanko hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Emme ole voineet kehittää kokonaisuutena Mattilanpellon eteläaluetta, mutta siitä huolimatta sinne on jo syksyllä lähdössä käyntiin autoteemainen parintuhannen kerrosneliön toimitilarakennus, Herpiö kertoo.

Uudelle toimitilalle on jo tiedossa sekä vuokralaiset että rahoittaja. Rakennus nousee RTV:n ja Rautian kulmalle.

Tilat ja Kehitys pohtii nyt, olisiko mahdollista ostaa Mattilan eteläalueen osa tai onko yhtiö valmis kalliimpaan lainanottoon.

Riihimäen kaupunki haki ostajaa Mattilanpellon eteläalueelle. Teollisuuden ja yritystoiminnan alueeksi kaavoitettu pelto on seissyt usean vuosikymmenen rakentumatta.

Tilat ja Kehitys oli ainoa ostajaehdokas. Kehitysyhtiön tarkoitus on saada alueelle paljon tilaa vaativia kaupan alan yrityksiä sekä mahdollisesti autoalan yritystoimintaa. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic