Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Luolajan seuratalo saa seuraa, mutta ensin kunnostetaan suojeltu rakennus

Luolajan seurataloon on tarkoitus tehdä kolme asuntoa ja toimitilaa. Rakennuksen ulkoasu on suojeltu, mutta sisätilat uusitaan kokonaan.

Luolajantien varressa on käynnissä täysi myllerrys. Vanhan Luolajan seuratalon uusi omistaja on pannut tuulemaan.

– Rakennuksessa on purettu se, mitä pitää purkaa. Pihalla kaivetaan, sillä rakennuksen anturat joudutaan uusimaan kokonaan, ja ne liitetään vanhaan kivisokkeliin. Samalla uusitaan salaojat, kertoo Janne Rumbin, jonka perheyritys Hämeenlinnan Laatuasunnot osti seuratalon tontteineen viime keväänä.

Hän kertoo olevansa vaimonsa kanssa vanhojen talojen ystäviä, ja siksi he innostuivat lähes 90-vuotiaasta hirsisestä seuratalosta.

Rumbin kertoo, että ulkopuolelta suojeltu rakennus muutetaan asuinkäyttöön. Siihen tulee tilat yrityksen toimistolle ja lisäksi kolme asuntoa. Loppusuoralla oleva kaava mahdollistaa lisäksi rivitalon rakentamisen tontin takaosaan.

Siitä Rumbinilla ei vielä ole tarkempia suunnitelmia, sillä nyt keskitytään vanhan seuratalon kunnostukseen.

 

Luolajan seurataloon on tarkoitus tehdä kolme asuntoa ja toimitilaa. Rakennuksen ulkoasu on suojeltu, mutta sisätilat uusitaan kokonaan.

Maamerkki keskellä kylää
Seuratalo on toiminut Luolajan maamerkkinä keskellä kylää vuodesta 1931 alkaen. Talon pääosakkaina olivat Luolajan VPK ja raittiusyhdistys Säde 15 ja myöhemmin myös Vanajan suojeluskunta ja Vanajan Lotta Svärd -yhdistys.

Monet kyläläiset muistavat, kuinka seuratalon pihapiirissä pidettiin vielä 1960-luvulla suosittuja palokuntajuhlia.

Seuratalokäyttö loppui vuonna 1974, ja sen jälkeen rakennus toi toiminut muun muassa varastona. Viime vuosina siellä on pidetty kesäviikonloppuisin kirpputoria.

Rakennus on kuitenkin säilynyt, toisin kuin Luolajan työväentalo. Se sijaitsi maantien varressa mäen päällä Hattelmalan harjulla ja purettiin vuonna 1980. Nyt paikalla on rivitaloja.

 

 

 

Menot