Kanta-Häme

Luolamies puhuu suomea

Olli Torkkelin, 35, elämä on kolmessa matkalaukussa – Näin on ollut viimeiset viisi vuotta. 
 
Kolmen matkalaukun lisäksi mukana kulkee yhdysvaltalainen tyttöystävä kuuden matkalaukkunsa kanssa. Tosin nyt kolme matkalaukullista kenkiä ja takkeja on karsittu kuormasta pois, sillä pariskunta on matkalla Uuteen-Seelantiin ja Australiaan.
 
Hattulasta lähtöisin oleva Torkkel on kiertänyt nyt viisi vuotta kanadalaisessa Cirque du Soleil -sirkusryhmässä.
 
Entisestä huippuvoimistelijasta on kuoriutunut taiteilija.
 
– Aluksi muutos oli valtava. Olin huippu-urheilija, jolla oli tekniset voimistelutaidot, mutta olin tehnyt kilpailusuorituksia näyttämättä tunteita. Esiintyjäksi muuttuminen ei ollut helppoa.
 
Taiteilijuus on kasvanut pikkuhiljaa. Nykyään Torkkel esiintyy juuri yleisölle ja yleisön kanssa ja puhuu paljon ja mielellään yleisön merkityksestä ja vuorovaikutuksesta.
 
– Parhaimmillaan läpinäkyvä verkko rikkoutuu yleisön ja esiintyjien välissä.
 
Rantapoika taituroi renkailla
Torkkel kertoo olevansa tyytyväinen, kun pääsi sirkukseen mukaan siinä vaiheessa, kun uutta show’ta kehitettiin. Löyhästi evoluutiosta kertovaa esitystä rakennettiin ja harjoiteltiin kahdeksan kuukautta.
 
Samalla Torkkel sai aikaa hioa huippu-urheilijasta esiin akrobatiataiteilijaa. 
 
Viiden vuoden aikana show on esitetty 1 500 kertaa. Esityksessä Torkkel muuntautuu Los Angelesin Venice beachin rantapojaksi, joka taituroi renkailla kahden muun rengasakrobaatin kanssa. On Torkkelilla 2,5 tunnin show’ssa toinenkin rooli – luolamies.
 
Kumpi rooli on enemmän Torkkelia itseään?
 
Torkkel nauraa olevansa enemmän luolamies. Siinä roolissa hän voi improvisoida ja öristä suomea, kun taas renkailla pullistelevan rantapojan pitää tehdä kaikki liikkeensä tarkasti musiikin biitteihin. Muuten sattuu itseä tai muita. 
 
– Olen ollut onnekas, kun minulla on kaksi merkittävää roolia esityksessä.
 
Kymmenen esitystä viikossa
Perinteisesti moni taiteilija joutuu sinnittelemään, hakemaan apurahoja ja mahdollisesti tekemään toista työtä elääkseen. Olli Torkkel on onnellisessa asemassa. Sirkuksen 4 000 työntekijän yhteisössä kaikki on hoidettu, ja sirkustaiteilijat voivat keskittyä ainoastaan esityksiin.
 
– Meille hoidetaan asuminen, ruoka, matkat ja työluvat. Lisäksi kuukausittain saan palkan. Mistään ei tarvitse stressata. Se helpottaa jaksamista. Taiteilijana olen oikein huoleton, Torkkel nauraa.
 
Käytännössä sirkus viipyy yhdessä kaupungissa 6–10 viikkoa, minkä jälkeen on viikon tauko ja sirkus siirtyy seuraavaan kohteeseen. Viiden vuoden aikana sirkus on kiertänyt Pohjois-Amerikan ja käynyt Amsterdamissa ja Lontoossa. Yleensä vuodessa on kaksi viikkoa lomaa.
 
Kun esityksiä on yleensä kymmenen viikossa, ei niihin tarvitse erikseen keskittyä, mutta esiintymisfiilistä ja -tunnetta pitää hakea.
 
Torkkel yleensä lämmittelee ja jatkaa esityksen jälkeen omaa treeniä muun muassa voimaharjoituksin.
 
– Kun harjoittelee fyysisesti vähän enemmän kuin pelkät esitykset, lavalla tekeminen on helppoa.
 
Unelmaelämä ei jatku ikuisesti
Yhdysvaltalainen tyttöystävä on kiertänyt Olli Torkkelin ja sirkuksen mukana kolme vuotta. Tyttöystävä työskentelee myös sirkuksen myynti- ja markkinointiosastolla.
 
Torkkel solmi juuri ensi vuodeksi sopimuksen sirkuksen kanssa.
 
Hän sanoo tulevaisuuden olevan vielä auki. Se on varmaa, että taiteilija haluaa kehittyä esiintyjänä ja näyttelijänä. Mahdollista olisi ehkä mennä johonkin toiseen show’hun.
 
– Vahvuuteni on fyysisyys ja akrobatia. Näyttelemisestä ei tule vahvuuttani, mutta haluaisin kehittää itselleni oman numeron yhdistelemällä akrobatiaa ja näyttelemistä.
 
Torkkel vakavoituu. Vaikka takana on viisi vuotta unelmaelämää, jossa hän on oppinut elämästä ja itsestään enemmän kuin koko elämänsä aikana muuten, hän haluaa jossain vaiheessa asettua. 
 
– Ei tätä voi loputtomasti jatkaa, vaikka on ihmisiä, jotka perheineen kiertävät sirkuksessa 20 vuotta. Ehkä oman fyysisen urani jälkeen haluaisin opettaa jossakin sirkuskoulussa. (HäSa)
 
 

Mikä Cirque du Soleil?

Cirque du Soleil on viihdemaailman jättiläinen yhdessä Disneyn kanssa. 
 
Sirkuksessa on yhdeksän kiertävää show’ta ja kahdeksan paikallaan olevaa esitystä Las Vegasin casinoilla ja Orlandossa.
 
Show, jossa Olli Torkkel on mukana, muuttaa parhaillaan Pohjois-Amerikasta Uuteen-Seelantiin. Syksyn ja ensi vuoden sirkus viipyy ensin Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.
 
Sirkus työllistää noin 4 000 ihmistä. 

 

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic