Kanta-Häme

Luomumaidon kysyntä yllätti

 

Kotimaisen luomumaidon suosio on kasvanut kohisten myös viime vuoden aikana. K-citymarket Hämeensaaren maitohyllyiltä tavoitettu asiakas etsii huolellisesti Arla Ingmanin luomumaitoa ostoskärryynsä.
 
– Meillä on perheessä 25-vuotias nuorimies, jota varten kaiken pitää olla luomua, Maarit Lähteenmäki sanoo.
 
– Lisäaineet sekä e-koodit ovat täysin pannassa ja positiiviset vaikutukset kyllä huomaa. Lisäksi suosimme lähiruokaa ja paikallisia tuottajia.
 
Tässä kaupassa peräti 13 prosenttia kevytmaidon ostajista haluaa purnukkansa luomuna.
 
– Luomutuotteiden kysyntä on ollut viime vuosina tasaisessa nousussa, mutta maidon kohdalla kasvu on ollut ehkä vielä kiihkeämpää, kauppias Jyrki Ranta arvelee.
 
– Tuotteita on ollut saatavissa tasaisesti, vaikkakin etenkin loppuvuodesta oli jonkun verran puutetta Arla Ingmanin luomumaitotuotteista. Ne ovat meillä selvästi suosituimpia, koska meijerin paikallisuus puhuttelee ihmisiä.

Ulkomainen ei myy

Tiiriön Prismassakin Hämeenlinnan Osuusmeijerin tuottamat Arla Ingmanin maidot pesevät kilpailijansa mennen tullen. Paikallista meijeriä halutaan kannattaa, vaikka itse Arla Foods -konserni onkin ruotsalais-tanskalainen.
 
– Maidon menekki riippuu vähän viikonpäivästä, mutta jos esimerkiksi torstaina myydään 800 purkkia kevytmaitoa, niin siitä määrästä 160 purkkia on Valion maitoa ja loput Arlaa, tuoteryhmävastaava Sanna Niskanen laskeskelee.
 
– Luomukevytmaitoa menee noin 100 purkkia päivässä ja rasvatonta luomua noin 40-60. Kyllä ihmiset ovat hyvin selvillä siitä, mikä maito on tuotettu täällä Hämeenlinnassa.
 
Kun kevytmaidon hinta on kaupasta riippuen hiukan alle 90 senttiä litralta, on luomumaitopurkin hinta vähän yli 1,5 euroa. Viime vuonna S-ryhmä toi markkinoille omalla tuotemerkillään saksalaista luomumaitoa, koska ketju piti tarjontaa liian niukkana.
 
– Saksalaista luomumaitoa on edelleen hyllyssä, Niskanen kertoo.
 
– Se on hinnaltaan alle euron litra, mutta tuote ei ole juurikaan täällä meillä liikkunut.

Uusia tuottajia haetaan

Hämeenlinnan Osuusmeijeri on vuonna 1926 perustettu maidontuottajien omistama osuuskuntamuotoinen yritys, joka vastaa Arla Ingmanin luomumaidon tuotannosta. Luomumaidon menekki oli Osuusmeijerille yllätys, mutta positiivinen sellainen.
 
– Lanseerasimme vuoden 2011 syksyllä ensimmäiset luomumaitotuotteet ja viime vuoden helmikuussa luomutäysmaidon. Ennakoitua suurempi kysyntä aiheutti sen, että meillä oli jo 2012 alkuvuodesta pulaa raaka-aineista, toimitusjohtaja Risto Koski sanoo.
 
– Nyt luomutuottajamme ovat lisänneet tuotantoaan, uusia tuottajia on riveissä ja etsimme jatkuvasti lisää. Tänä vuonna saamme markkinoille 6-7 miljoonaa litraa luomumaitoa.
 
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic