Kanta-Häme

Luomutilat kutsuvat kylään

Suomen luonnon päivänä lauantaina Kanta-Hämeessä voi vierailla muun muassa Liukkalan luomutilalla Lammilla.
Osalla luomutiloista voi Suomen luonnon päivänä tämän viikon lauantaina tutustua muun muassa luomukyyttöihin eli itäsuomenkarjan lehmiin. Kuvituskuvassa kyyttölehmiä loppilaiselta tilalta. Kuva: Pekka Rautiainen
Osalla luomutiloista voi Suomen luonnon päivänä tämän viikon lauantaina tutustua muun muassa luomukyyttöihin eli itäsuomenkarjan lehmiin. Kuvituskuvassa kyyttölehmiä loppilaiselta tilalta. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Lähes neljäkymmentä luomutilaa Uudeltamaalta Lappiin avaa ovensa vierailijoille Suomen luonnon päivänä lauantaina 31. elokuuta.

Luomutilat ovat luonnon päivänä avoinna yleisölle noin kello 12–15. Kanta-Hämeestä päivän vietossa on mukana Hämeenlinnassa Lammilla sijaitseva Liukkalan luomutila (Montolantie 128).

 

Koko perheen tapahtumassa selviää, mistä suomalainen luomuruoka, maito, liha ja vihannekset tulevat. Neljä tiloista tarjoaa myös mahdollisuuden viettää yön ulkona luomutilan pihapiirissä.

Koko perheen tapahtuman tarkoituksena on tehdä tutuksi kotimaista luomutuotantoa ja tilojen arkea. Monessa kohteessa voi tutustua eläimiin ja maatilan työkoneisiin sekä ostaa satokauden tuotteita suoraan tilalta.

Kaikilla mukana olevilla luomutiloilla tuotetaan luomuruokaa, kuten kasviksia, viljaa, lihaa, marjoja tai härkäpapua. Kotieläintiloilla pääsee rapsuttelemaan lampaita tai ihailemaan esimerkiksi karvaista ylämaankarjaa.

 

Luomutiloilla kerrotaan tilan tuotannosta, luomun merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä sekä luomusta yleensä.

Kullakin tilalla on tarjolla ohjelmaa tilan omien mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi on pihakahviloita ja luomutuotteiden myyntiä. Osa tiloista on järjestänyt erityistä ohjelmaa lapsille.

Eniten yleisölle avoinna olevia tiloja löytyy Uudeltamaalta, mutta mukana on tiloja kaikkiaan kolmestatoista maakunnasta.

 

Luomuviljely perustuu luonnon kunnioittamiseen ja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen.

Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on tavanomaista tiukemmat ehdot ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Suomessa noudatetaan EU:n luomuasetusta, ja kaikki luomutilat tarkastetaan vuosittain.

Luomutuotanto eroaa tavanomaisesta maataloudesta siten, että luomussa ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita eikä lannoitteita. Luomu lisää luonnon monimuotoisuutta. Luomupelloilla elää jopa kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyllä.

Luomueläimillä on tavanomaisia eläimiä väljemmät tilat, ja ne syövät luomutuotettua rehua. Kaikki luomueläimet pääsevät vähintään kesäisin ulos, eikä niitä kasvateta häkeissä.

 

Tänä vuonna osa tiloista on mukana myös Suomen ladun koordinoimassa Nuku yö ulkona -tapahtumassa.

Suomen luonnon päivän luomutilatapahtumaa järjestävät yhteistyössä tilojen kanssa Pro Luomu, maa- ja metsätalousministeriö, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, MTK ja SLC.

 

Katso kaikki tilat: luomu.fi/luonnon-paiva-luomutiloilla-2019/

 

 

Mainos